latinica  ћирилица
19/09/2022 |  10:40 ⇒ 10:40 | Autor: Agencije

Skariolo: Ovo zlato nije bilo predviđeno, ali smo uspjeli

Selektor reprezentacije Španije Serđo Skariolo izjavio je da je njegov tim osvojio Evropsko prvenstvo u Berlinu zato što španska košarka godinama počiva na sistemu i da se uvijek razmišlja korak unaprijed, prenosi Basket njuz.
Serđo Skariolo (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER) -
Serđo Skariolo (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER)

Španija je sinoć u Berlinu u finalu EP pobijedila Francusku 88:76.

- Ušli smo u turnir kao osmi kandidat za zlato po zvaničnim predviđanjima. Mi smo ušli u turnir bez MVP igrača, superzvijezda iz NBA lige, Ol-star košarkaša... Mnogo sam srećan što smo uspjeli sve da pobijedimo i preskočimo konkurenciju. Srećan sam zbog načina na koji smo igrali košarku u oba smjera - rekao je Skariolo.

Španija je objedinila svjetsku i evropsku titulu. Sve selekcije Španije, od najmlađe do seniorske, su tokom ljeta igrale u finalima šampionata Evrope.

- Veliki je posao napravljen, pogotovo u mlađim kategorijama. Uradili smo sve da ovu generaciju pripremimo za ono što ih je čekalo. Većina momaka koji se nalaze ovdje, igrali su i kvalifikacije. Znali smo da ćemo imati problema zbog igrača u NBA i Evroligi, zato smo razmišljali unaprijed. Naravno, nismo mogli da očekujemo zlato, ali smo radili pravi posao. Kada pogledate naše mlađe kategorije, mnoge stvari rade kao mi, zbog toga rastu kao ekipe i pojedinačno, i to se prenosi na seniore. Ovo zlato nije predviđeno, mi smo se trudili da budemo uvijek konkurentni, da se borimo za svaku loptu u svakom meču. Da li smo više ili manje talentovani od drugih je diskutabilno, ali smo se uvijek borili - rekao je Skariolo.

On je priznao da svoj posao obavlja na drugačiji način.

- Možda sam ove godine bio agresivniji, dozvolili su mi da dodam gas, jer igračima nije smetalo. To nisam smio sa onom generacijom. Kao trener morate da se adaptirate. Neke stvari moraš da uvećaš, neke da umanjiš, da bi napravio rezultat - naglasio je italijanski stručnjak.

Španski košarkaš Vili Ernangomez je proglašen za najboljeg igrača EP.

- Teško je objasniti riječima šta osjećam. Ponosan sam na sve, od saigrača, preko trenera... Zaslužili smo zlato. Rasli smo kroz turnir, što je nevjerovatno. Povjerenje u svlačionici je nešto posebno. Јako sam zahvalan što sam bio dio ovog fantastičnog tima i što su svi vjerovali u mene. Posebno trener Skariolo, koji je vidio moj potencijal i pustio me da igram najbolju košarku - rekao je Ernangomez.

Plejmejker španske reprezentacije Lorenco Braun tvrdi da je vjerovao da njegov tim može do evropske titule.

- To mi je bio cilj kada sam došao u reprezentaciju Španije. Trpio sam kritike javnosti, zbog jezičke barijere, ne znam ni ja zbog čega sve ne... Ali, na kraju krajeva svi pričamo istim jezikom na terenu. Svejedno je koje ste boje, odakle ste, mi smo prije svega ljudi. Ovo su moja braća i zlatna medalja dovoljno govori kakav smo odnos ostvarili - kazao je Braun.