latinica  ћирилица
19/09/2022 |  12:30 | Autor: SRNA

Perović: Dodik i Putin sutra o politici i energetici

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovaraće sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i šire, ali i o brojnim ekonomskim temama sa akcentom na energetsku saradnju, rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.
Duško Perović - Foto: RTRS
Duško PerovićFoto: RTRS

Perović je za Srnu istakao da će Dodik Putina, između ostalog, informisati o tome šta se dešava u predizbornom ciklusu u BiH.

- Drugi, i nama najvažniji, dio razgovora jeste privredni i energetski dio, izgradnja elektrana na gas i cijena gasa, odnosno kolika će ona biti za nas. Ostale, takođe bitne teme, jesu kultura, obrazovanje i ostali vidovi međusobne saradnje - naveo je Perović i dodao da bi sastanak dvojice lidera trebao da počne sutra u Moskvi u 15.00 časova po lokalnom vremenu.

Kada je riječ o izgradnji gasovoda /od Srbije ka Srpskoj/ i gasnih elektrana u Republici, važnih za brži privredni razvoj i energetsku stabilnost na ovim prostorima, Perović je rekao da je to odlična ideja iako će je biti teško ostvariti zbog postojećih sankcija Zapada.

- Ipak, radićemo na tome jer elektrane na gas donose velike benefite - rekao je Perović i izrazio zadovoljstvo što firme iz Srpske, zahvaljujući naporima predstavnika Srpske i Predstavništva u Moskvi, imaju otvorena sva vrata kada je riječ o njihovom nastupu na ruskom tržištu.

Prethodni sastanak Putina i Dodika održan je u junu na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u ruskom Sankt Peterburgu.