latinica  ћирилица
19/09/2022 |  12:44 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Tamindžija: Dodikova posjeta Moskvi ima nemjerljiv značaj

Predstojeći sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina u Moskvi ima nemjerljiv značaj, doprinijeće energetskoj sigurnosti Republike Srpske i mogućnosti kontrole tržišnih cijena gasa, izjavio je danas izvršni direktor u Hidroelektranama na Trebišnjici Ilija Tamindžija.
Ilija Tamindžija - Foto: SRNA
Ilija TamindžijaFoto: SRNA

- Cijene gasa koje su danas zbog energetske krize aktuelne na Zapadu, građani Republike Srpske, a ni FBiH, sigurno ne bi mogli plaćati, tako da će cijela BiH imati veliku korist od Dodikove posjete Moskvi -  pojasnio je Tamindžija za Srnu.

On je pojasnio da je Srpska, kao i ostali, zavisna od uvoza gasa i da dobre veze i odnosi sa partnerima kao što su Rusija i Mađarska doprinose da može kontrolisati tu cijenu, za razliku od onih zemalja koje moraju formirati tržišnu cijenu gasa i nemaju ga dovoljno, kao ni mogućnost da ga skladište.

Tamindžija je ocijenio da posjeta jednoj velesili i državniku kao što je Putin svakome imponuje, možda i onima koji su Rusiji uveli sankcije, ali da Republika Srpska ne treba da se opredjeljuje ni na koju stranu i da bude protiv bilo koga.

- Naravno da imponuje saradnja sa Rusijom, ali i saradnja sa EU i SAD. Smatram da Srpska treba da nastavi sa dobrim odnosima sa svima, i sa zemljama regiona. Nije dobro da mi kao mali budemo oprijedeljeni protiv nekoga, a uvijek je dobro da smo za saradnju, posebno sa velikima - rekao je Tamindžija.

Tamindžija je dodao da u oblasti energetike Srpska ima održiv sistem u segmentu električne energije i čak ostvaruje viškove, s obzirom na potencijal koji ima "Elektroprivreda Republike Srpske".

- Vidimo koliko to znači kada smo nezavisni po pitanju energetske krize i kada možemo da obezbijedimo potrebe našeg stanovništva po najjeftinijim cijenama, a te cijene su u ovom momentu u Srpskoj čak i 30 puta niže nego na svjetskom tržištu električne energije - naveo je Tamindžija.

Kada se radi o ostalim energentima, ogrevnom drvetu, uglju i peletu, Tamindžija je dodao da Srpska raspolaže sa dovoljnim količinama za svoje stanovništvo.

Dodik bi sutra trebalo da se u Moskvi sastane sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.