latinica  ћирилица
19/09/2022 |  12:47 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Privredna društva Destilacija Teslić i Metaledž silikon Mrkonjić Grad odbacili navode Đurašinovića

Privredna društva Destilacija Teslić i Metaledž silikon Mrkonjić Grad odbacuju kao netačne navode predstavnika drvopređivača, izvođača radova u šumarstvu, transportnih privrednih društava i špeditera Republike Srpske Zorana Đurašinovića, koji je gostujući, u nedjelju, u Јutarnjem programu, kako ističu, tumačio potrebe ovih preduzeća i izjavio da ova preduzeća ne koriste drvni sortiment koji drvoprerađivači imaju na zalihama u vrijednosti većoj od 100 miliona maraka.
Drvni sortimenti - Foto: RTRS
Drvni sortimentiFoto: RTRS

Iz privrednih društava Destilacija Teslić i Metaledž silikon Mrkonjić Grad, podsjećaju da je šumski drvni sortiment - ogrjevno drvo definisano u cjenovniku Јavnog preduzeća Šume Republike Srpske, a.d. Sokolac.

Ističu, da bi se izradilo cijepano ogrjevno drvo, koje je Đurašinović nazvao gotovim proizvodom, potrebno ga je izraditi od iste sirovine. Taj sortiment, koristi i Destilacija u sovjoj proizvodnji, kao osnovnu sirovinu.

Dakle, pojašnjavaju, ogrjevno drvo je sirovina koja se koristi i za proizodnju drvenog uglja i za proizvodnju cijepanog ogrjevnog drveta.

Do ponedjeljka, 19. septembra, Šume Srpske isporučile su Destilaciji Teslić 54 odsto ugovorenih količina za ovu godinu, zbog čega na zalihama imamo drveta za sedam do deset dana rada, navode iz ovog preduzeća.

Metaledž silikon odlučno odbacuje tvrdnje o viškovima ogrjevnog drveta, što, kako ističu, potrvđuje podatak da je na dan 15. septembar, ispoštovanost ugovora od Šuma Republike Srpske, prema ovoj kompaniji 42 odsto od ukupno ugovorenih količina.

Napominju i da kao sirovinu u proizvodnji silicijum metala u Mrkonjić Gradu koriste obli ogrjev tvrdih lišćara, što je, dodaju, ista vrsta šumskih drvnih sortimenata koji se koriste za cijepanje i izvoz ogrjevnog drveta.

- Za naše kompanije apsolutno je neprihvatljivo ovakvo iznošenje potpuno netačnih podataka - navodi se u demantiju Privrednih društava Destilacija i Metaledž silikon.