latinica  ћирилица
19/09/2022 |  13:10 ⇒ 13:13 | Autor: SRNA

Baltičke zemlje zatvorile granice za Ruse

Tri baltičke države koje se graniče sa Rusijom zatvorile su danas svoje granice za većinu državljana Ruske Federacije kao odgovor na široku javnu podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.
Granica sa Rusijom (Foto: EPA/VALDA KALNINA/ilustracija) -
Granica sa Rusijom (Foto: EPA/VALDA KALNINA/ilustracija)

Odluku su ranije ovog mjeseca donijeli premijeri Litvanije, Letonije, Estonije i Poljske. Ruska eksklava Kaljiningrad, na obali Baltičkog mora, graniči se sa Litvanijom i Poljskom.

Baltičke zemlje su saopštile da će ovim potezom zaštititi bezbjednost tri članice EU, prenio je AP.

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije saopštilo je da je od ponoći 11 državljana Rusije zaustavljeno pri pokušaju prelaska granice. Većina je željela da uđe kopnom iz Kaljiningrada ili susjedne Bjelorusije. Nema izvještaja o incidentima.

Poljska je ranije usvojila niz restrikcija za putnike iz Rusije, ali danas nema indikacija da su uvedene dodatne mjere, iako je u sporazumu između četiri države precizirano da mjere danas stupaju na snagu.

Prema novim odredbama, Rusi koji žele da putuju u baltičke zemlje kao turisti ili zbog posla, sporta ili kulture - neće moći da uđu, čak i ako imaju validne vize za Šengensku zonu, u kojoj nema provjera.

Postoje izuzeci za putovanja iz humanitarnih razloga, ruske disidente, diplomate u aktivnoj službi, zaposlene u transportu, članove porodica građana iz EU i Ruse koji imaju dozvole za boravak ili dugoročne nacionalne vize zemalja iz Šengenske zone.