latinica  ћирилица
19/09/2022 |  13:23 | Autor: SRNA

Nebenzja: Propada krstaški rat Zapada

Krstaški rat koji predvodi Zapad sa ciljem da se izoluje Rusije, uključujući u UN, propada, izjavio je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja za TASS, uoči početka sedmice sastanaka na visokom nivou tokom Generalne skupštine UN.
Vasili Nebenzja (foto: EPA-EFE / PETER FOLEY) -
Vasili Nebenzja (foto: EPA-EFE / PETER FOLEY)

- Sedmica sastanaka na visokom nivou je tradicionalno vrijeme za veliki broj sastanaka šefova delegacija članica koje se okupljaju na jednom mjestu - u sjedištu UN. Zaista, kolektivni Zapad nastavlja sa pokušajima da, kako oni kažu, izoluje Rusiju koji, kako praksa pokazuje, propadaju - rekao je Nebenzja.

On je istakao da "bivši partneri Rusije" ne mogu da se pomire s tim da se svijet ne vrti oko njih i da nije ograničen na između 50 do 70 zapadnih država i njihovih "satelita".

- Uvrtanjem ruke i otvorenim ucjenjivanjem, čak i korištenjem prijetnji da će obustaviti humanitarnu i finansijsku pomoć brojnim zemljama u razvoju, zapadne države pokušavaju da natjeraju predstavnike vlasti nezavisnih zemalja da odbiju da se sastanu sa ruskim zvaničnicim - naglasio je Nebenzja.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin saopštio je 24. februara da ruska vojska započinje specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, nakon što su pomoć Moskve zatražili lideri samoproglašenih republika u Donbasu.

Moskva je u više navrata naglašavala da je cilj operacije demilitarizovanje i "denacifikacija" Ukrajine.

SAD i njihovi saveznici su nakon toga uveli brojne sankcije Rusiji i započeli slanje oružja Ukrajini. Brojni zapadni političari priznali su da se, u suštini, radi o ekonomskom ratu protiv Rusije.