latinica  ћирилица
19/09/2022 |  13:29 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Glamočić: Sastanak u Moskvi značajan za razvoj gasnog sektora

Direktor preduzeća "Gas res" Ljubo Glamočić istakao je veliki značaj predstojećeg sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina u Moskvi za razvoj energetike i gasnog sektora.
Ljubo Glamočić - Foto: RTRS
Ljubo GlamočićFoto: RTRS

Glamočić je napomenuo da je sastanak veoma značajan jer će odrediti dalji pravac razvoja gasifikacije Republike Srpske.

- S obzirom na cijelu situaciju i činjenicu da je Republika Srpska gasifikovana u veoma malom procentu, izgradnja gasovoda je preduslov za bilo kakvo dalje razmišljanje o razvoju gasne privrede u Republici Srpskoj, a i šire - rekao je Glamočić Srni.

On je dodao da je planirano da kapaciteti gasovoda Republike Srpske zadovolje potrebe i Federacije BiH, a da u daljem periodu doprinese i razvoju interkonekcije sa Hrvatskom i drugim zemljama.

Glamočić očekuje pozitivne efekte razgovora u Moskvi, te instrukcije za dalju realizaciju projekta izgradnje gasovoda i energetskih objekata, kao što je i najavljeno.

- Rješenje ovog pitanja bi za Republiku Srpsku donijelo veliku energetsku sigurnost i stabilnost, jer bi pored resursa kojima raspolažemo, obezbijedili i gas, kao dodatni resurs za potrebe energetike, kako industrije tako i energetskih objekata - rekao je Glamočić.