latinica  ћирилица
19/09/2022 |  16:20 ⇒ 17:37 | Autor: SRNA

Dogovoreno formiranje nove vlade

Na sastanku parlamentarne većine u Crnoj Gori danas je dogovoreno formiranje nove vlade, a kandidat za mandatara je Miodrag Lekić, saopštio je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.

- Stranke pobjednice su dogovorile da formiraju novu Vladu, a 41 poslanik parlamentarne većine za kandidata za mandatara ima Miodraga Lekića. Svi smo mu dali podršku i koristimo priliku da obavijestimo predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da mandat da Lekiću - rekao je Mandić novinarima nakon sastanka.

On je istakao da očekuju da do ponoći budu obaviješteni da je novi mandatar Lekić.

Mandić je naveo da će buduća vlada biti uspostavljena na paritetnoj osnovi - da polovina članova bude iz redova Građanskog pokreta URA, da drugu čine ostale partije, a da kandidat za mandatara Miodrag Lekić ima "zlatni glas".

- Ne vjerujem da ćemo raditi kao dva bloka, nego kasnije kao tim - rekao je Mandić i dodao da će o resorima govoriti narednih dana, kada Lekić dobije mandat.

Poslanik DF-a Milan Knežević poručio je da je DF pokazao zašto je najjači i najozbiljniji subjekt parlamentarne većine od 30. avgusta jer je konstruktivnošću, idejama i odricanjem dao najveći doprinos da bude postignut dogovor.

- Danas šaljemo poruku i Milu Đukanoviću da očekujemo da gospodin Lekić dobije mandat za sastav nove vlade, a spremni smo i da ga usmeno uvjerimo da imamo 41 poslanika - rekao je Knežević.

I ovaj, osmi sastanak, održan je na inicijativu jednog od lidera DF-a.

Sutra ističe rok u kojem skupštinska većina treba da predloži novog mandatara.

Rok za predlaganje mandatara ističe 30 dana od kada je izglasano nepovjerenje sadašnjem premijeru Dritanu Abazoviću.