latinica  ћирилица
19/09/2022 |  20:48 ⇒ 20/09/2022 | 08:41 | Autor: RTRS

Dodik za Rusku gazetu: Rusija najvažniji diplomatski saveznik Srpske

Ruska Federacija je najvažniji diplomatski saveznik Republike Srpske, koji štiti interese srpskog entiteta u međunarodnoj političkoj areni i u okviru ključnih organizacija, posebno u UN, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Rusku gazetu Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, koji je doputovao u Moskvu na sastanak sa Vladimirom Putinom.
Dodik za rusku Gazetu -
Dodik za rusku Gazetu

Poručio je da je za Srpsku energetska saradnja sa Rusijom strateški važna.

- Јer je nama u Banjaluci jasno da ruskom gasu nema alternative. Republika Srpska ima ozbiljne planove za gasifikaciju svih većih gradova, kao i izgradnju termoelektrana na gas. Danas gas u BiH uglavnom troši Sarajevo, i to po povlašćenim cijenama, koje smo mi - Srbi - dogovorili u Sankt Peterburgu sa našim ruskim partnerima. Uprkos tome, Bošnjaci u BiH vode antirusku politiku i koče sve projekte koje Republika Srpska želi da realizuje sa Ruskom Federacijom - smatra Dodik.

Na pitanje kako ocjenjujete bilateralne odnose sa Ruskom Federacijom i šta bi se moglo učiniti da se oni poboljšaju Dodik ističe da Republika Srpska od svog formiranja u januaru 1992. godine održava najtješnju saradnju sa Ruskom Federacijom, koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Istakao je da je za Republiku Srpsku i cijeli srpski narod ekonomska saradnja sa Rusijom od najveće važnosti.

- Uglavnom u okviru energetskih projekata, gdje je Moskva naš strateški partner. Uz to, Ruska Federacija je garant opstanka Srba u BiH u ovom nestabilnom i neizvjesnom vremenu - poručio je Dodik.

Po mojoj ocjeni, kaže Dodik, postoji mnogo mogućnosti za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske, posebno u pogledu ne u potpunosti realizovanog potencijala saradnje u oblasti kulture i obrazovanja. 

- Obradovao sam se kada sam čuo vijest da Ruska Federacija ukida bolonjski sistem obrazovanja. Svjestan sam problema koje imamo u ovoj zemlji sa ovim sistemom visokog obrazovanja koji crpi znanje. Mladi iz Republike Srpske treba da nauče ruski jezik da bi kasnije studirali na ruskim univerzitetima. To je jedini način da se uspostave duboke kulturne veze između Rusa i Srba, na kojima će se onda lako graditi politička i ekonomska saradnja - smatra Dodik.

Istakao je da je Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum postao odlično mjesto za političke i poslovne susrete.

- Za mene je forum izuzetno važan zbog prilike da se sretnem sa Vladimirom Putinom. Ruski lider u potpunosti dijeli borbu Republike Srpske za svoja ustavom zagarantovana prava unutar Bosne i Hercegovine. Upoznao sam predsjednika Rusije sa aktivnostima rukovodstva Srpske, zahvaljujući kojima je bilo moguće spriječiti uvođenje sankcija BiH protiv Ruske Federacije, na čemu su insistirali u Vašingtonu i Briselu, a podržavali Bosanci u državnim institucijama - rekao je Dodik.

Opširnije možete pročitati na ovom linku.