latinica  ћирилица
19/09/2022 |  21:32 ⇒ 22:47 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Od sastanka u Moskvi velika i ekonomska i politička korist (VIDEO)

Sutrašnji sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Ruske federacije Vladimira Putina donijeće veliku i ekonomsku i političku korist, saglasni su sagovornici u emisiji Drugi ugao.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

 Јedna od glavnih tema sastanka biće energetika jer zahvaljujući Rusiji mi danas plaćamo cijenu gasa oko 425 evra na 1.000 kubika, izjavio je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

- Ide nam zima, a Evropa je u velikom problemu. Srpska nije veliki potrošač gasa, ali ono što imamo želimo da obezbijedimo na pravi način, prije svega našim građanima u Zvorniku i Istočnom Sarajevu. Od 250 miliona kubika gasa koliko potroši BiH, 200 ide na Federaciju BiH, ali njihovi političari na sav glas zazivaju sankcije Rusiji, smatrajući da im je ona neprijatelj. Od neprijatelja nećete dobiti gas, što znači da oni to nisu smislili u svojim glavama, već je stiglo iz drugih centara moći - istakao je Višković.

Sutrašnji sastanak itekako je zanimljiv ruskim medijima jer je ovo treći sastanak Dodika i Putina za 10 mjeseci, kaže Željko Samardžija, ambasador BiH u Rusiji.

- Značajan je kontinuitet sastanaka Dodika i Putina i njihove vrlo uspješne saradnje. Ovdje se zaista Republika Srpska veoma cijeni, kao i stav pozicija Srpske u institucijama BiH. Zato je i dat veliki medijski publicitet ovom sastanku - rekao je Samardžija i ponovio da je podrška Rusije kao garanta Dejtonskog sporazuma neupitna i tu nema dileme.

Ono što je važno jeste da Republika Srpska ostane neutralna po pitanju ukrajinske krize ali i da bude podrška Rusiji, smatra Željko Budimir, profesor međunarodnih odnosa.

Emisiju Drugi ugao možete pogledati i OVDЈE.