latinica  ћирилица
20/09/2022 |  10:20 ⇒ 10:28 | Autor: TANЈUG

Cijene namirnica u Austriji drastično rastu

U Austriji se u proteklom periodu bilježi značajan rast cijena prehrambenih proizvoda i nestala je cjenovna razlika između diskonta i supermarketa.
Beč (Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA) -
Beč (Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA)

U protekle četiri godine su u velikoj mjeri skočile cijene svih proizvoda prije svega iz nižeg cjenovog ranga, zaključak je Udruženja za informisanje potrošača (VKI).

Cjenovna razlika između diskonta i supermarketa sve više nestaje, a upoređivanje cijena postaje sve važnije prilikom kupovine.

U 2018. godini je razlika između diskonta i supermarketa bila još na šest odsto, a ove godine se smanjila na tri odsto, tvrdio je VKI.

Od jula 2018. do avgusta ove godine su jeftiniji prehrambeni proizvodi poskupili za između 22 i 27 odsto, a proizvodi poznatih marki za 22 do 24 odsto.

Najmanji rast cijena zabilježen je kod "bio-proizvoda", gdje je iznosio 15 do 17 odsto.

- Upadljiv je bio skok cijena pojedinih proizvoda u nižem cjenovnom segmentu. Cijena biljnih ulja se u posljednje četiri godine udvostručila, a u jednom slučaju za čak 144 odsto - konstatovao je VKI.

Udruženje ističe da se rast cijena od 50 do 70 odsto bilježi i kod hljeba, tosta, brašna, tjestenine.

To, ukazuju, važi i za razne zamrznute proizvode i salame.

- Ko trenutno želi povoljnije da pazari mora u svakom slučaju porediti cijene - savjetuje Kristijan Korher, šef sektora za istraživanje u VKI.