latinica  ћирилица
20/09/2022 |  10:38 ⇒ 13:11 | Autor: RTRS

Višković: Realni sektor rasterećen za oko milijardu KM (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je realni sektor u Srpskoj u protekle četiri godine oslobođen za oko milijardu KM obaveza prema republičkom budžetu, od čega je 450 miliona KM otišlo na povećanje ličnih primanja.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je rekao da je prosječna plata u Srpskoj 1.160 KM i da je već duže vrijeme veća nego u Federaciji BiH.

- Svake sljedeće godine, mjerama koje smo kreirali, oslobađamo poslovnu zajednicu za 330 miliona KM na godišnjem nivou - rekao je Višković obraćajući se u pozdravnom dijelu poslovne konferencije "Izazovi i budućnost poslovanja" u Banjaluci.

Premijer Radovan Višković, zajedno sa predsjednikom Unije poslodavaca Srpske Sašom Trivićem, otovorio danas u Banjaluci konferenciju "Izazovi i budućnost poslovanja".

On je dodao da je ponosan na činjenicu da je u Srpskoj trenutno rekordan broj zaposlenih, što je dokaz dobrog rada institucija i poslovne zajednice. Treba, napomenuo je, nastaviti raditi na kreiranju što boljeg poslovnog ambijenta, koji bi i danas bio bolji da nije bilo raznih izazova i krize na svjetskom nivou.

- Radili smo timski sa svim socijalnim partnerima i nadam se da smo napravili rezultate koji su u datim okolnostima bili mogući. Uvijek može bolje i više - rekao je Višković.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da Srpska ne može uticati na globalne procese, na ponudu, cijene i inflaciju, ali da će tražiti rješenja za aktuelne izazove i nastaviti saradnju i partnerski odnos sa poslovnom zajednicom radi održavanja poslovnog ambijenta.

- Moramo biti spremni na izazove. Centralne banke mnogih zemalja štampaju novac bez pokrića. Mi smo vezani, nažalost, za evro i danas plaćamo dvostruki ceh i rast dolara i pad evra - rekao je Višković.

 Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je realni sektor u Srpskoj u protekle četiri godine oslobođen za oko milijardu KM obaveza prema republičkom budžetu, od čega je 450 miliona KM otišlo na povećanje ličnih primanja.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić ocijenio je da je u proteklom periodu dobar dijalog Vlade i poslodavaca rezultirao razvojem društva, koje se, između ostalog, ogleda kroz povećanje plata u Srpskoj.

Trivić je istakao da su u protekle četiri godine ostvarili značajno smanjenje opterećenja rada, smanjenje parafiskalnih nameta, te stvaranje boljeg poslovnog ambijenta.

On je istakao da je u Srpskoj trenutno najveći procenat pokrivenosti uvoza izvozom, kao i da Srpska ima najveći koeficijent raspodjele od PDV-a do sada.

Šef Kancelarije EU u Banjaluci Simone Guerini rekao je da se cijeli svijet suočava sa velikim izazovima i da svaka zemlja treba da im se prilagodi da bi bili prevaziđeni.