latinica  ћирилица
20/09/2022 |  10:41 ⇒ 10:57 | Autor: RTRS

Srpski fotograf Pavel Surovi po drugi put osvojio prvo mjesto u Rusiji (FOTO)

Srpski fotograf Pavel Surovi, ujedno i direktor Kulturnog centra u Kisaču, osvojio je prvo mjesto u Rusiji na međunarodnom festivalu "International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF" (Etnomoda) 2022. u kategoriji modna fotografija sa svojom etno foto kolekcijom "Tron", koji je održan ove godine u Sankt Petersburgu.
Etnomoda (Foto: Ustupljena fotografija) -
Etnomoda (Foto: Ustupljena fotografija)

Srpske ratnice i anđeli iz kolekcije "Tron" ostavili su jak utisak na žiri i u Rusiji i proglasili ga za najboljeg modnog fotografa na festivalu.

Prošle godine je Pavel Surovi osvojio takođe prvo mjesto na ovom prestižnom festivalu sa foto kolekcijom "Korona". Prošlogodišnji pobjednički radovi srpskog fotografa Pavel Surovog su bili izabrani za promociju upravo ovog međunarodnog IBEFF festivala.

Fotografije iz kolekcije Tron prikazuju jedinstven spoj umjetnosti i etnologije, tradicije i modernog doba, kao i istorijsko-nacionalno obilježje u domenu modnog dizajna.

Tron simboliše borbu naroda za moć, odnosno presto. Arhaične narodne nošnje crpe inspiraciju sa kraljevskih dvorova, a kraljevske krune simbolizuju svadbena oglavlja. Na kraljevskom dvoru pored raskoši do izražaja dolazi ženska ljepota, koja je glavna inspiracija mnogih umjetnika i svaka žena želi da bude najljepša, da bude na tronu.

Različiti narodi kroz svoju narodnu nošnju ističu svoje autentične simbole i obilježja, koji ih odredjuju kao narod i u tom smislu čine jedinstvenim i posebnim. Tron predstavlja i biblijski aspekt hrišćanstva. Svojim etnografskim istraživanjem i kroz fantasmagorične fotografije Pavel Surovi je tu podudarnost sublimirao u jedan originalan i jedinstveni fotografski prikaz.

- Ovom pobjedom afirmišem profesionalni rad Kulturnog centra u Kisaču, gdje sam i direktor, a čiji je osnivač Grad Novi Sad, ali prezentujem i cijelu Srbiju. Srpske ratnice i anđeli na fotografijama su ostavili jak utisak i na žiri i u Rusiji. Ovo je veliki uspjeh za malo moje selo Kisač, Grad Novi Sad, za cijelu Srbiju, za moju porodicu i mene lično jer je to još jedna potvrda kvaliteta mog umjetničkog rada i svojvrsne estetike, da žiri u Rusiji po drugi put izabere baš moje fotografije za najbolje - istakao je srpski fotograf Pavel Surovi.

Kako Surovi navodi, puno energije, ljubavi, vremena, sredstava uloženo je u ovaj umjetnički etno art projekat.

- Bez podrške Grada Novog Sada i Evropske prestonice kulture - Novi Sad, ne bih uspio realizovati ovaj složen umjetnički projekat  - dodaje Surovi.

Pobjedničke fotografije iz kolekcije Tron su krasile i otvaranje prestižne titule Evropske prestonice kulture - Novi Sad 2022. Izložba je bila upriličena i u Parizu, a do kraja septembra je mogu građani Slovenije vidjeti u Mariboru u Minoritskoj crkvi.