latinica  ћирилица
20/09/2022 |  11:54 | Autor: Agencije

Skariolo: Mi smo kao Danska 1992. ili kao Lester 2016.

Selektor košarkaške reprezentacije Španije Serđo Skariolo izjavio je danas da je njegova selekcija napravila iznenađenje na Evrobasketu poput Lestera koji je 2016. neočekivano osvojio Premijer ligu ili poput selekcije Danske, koja je 1992. postala prvak Evrope pošto je na turniru zauzela mjesto Јugoslavije u kojoj je buktao rat.
Serđo Skariolo (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER, ilustracija) -
Serđo Skariolo (Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER, ilustracija)

Španija je minule nedjelje četvrti put postala prvak Evrope savladavši u finalu Evrobasketa Francusku sa 88:76, a sva četiri zlata "crvenoj furiji" donio je kao selektor Italijan Skariolo.

- Uvijek mislim da možemo da uradimo dobar posao, da igramo dobru košarku, da će tim pokazati pravo lice i da će uvijek biti spreman da se nadmeće. U to nikada nisam sumnjao, u želju za nadmetanjem. Međutim, kada svi predviđaju da ćete šampionat okončati osmi, a vi postanete šampion, onda je to iznenađenje. Dešavaju se iznenađenja, to je sport. Međutim sada zbog ovog šampionata koji se tek završio, teško je porediti ranije događaje. Ne sjećam se da se dešavalo da ekipa kojoj predviđaju osmo mjesto postane prvak. Na pamet mi pada kada je Lester postao šampion Premijer lige ili kada je Danska zauzela mjesto Јugoslaviji na Evropskom prvenstvu 1992. i na kraju postala šampion. Eto, to je nešto što može da se mjeri sa našim iznenađenjem - rekao je Skariolo u opširnom intervjuu za Marku.

Španija u sastavu nije imala velike NBA zvijezde, ali je timskom igrom zasjenila na papiru kvalitetnije rivale.

- Timovi koji su imali NBA zvijezde, MVP igrače su ostali iza nas. Nivo kvaliteta je zaista bio ogroman. Košarka je takva, uvijek nagradi ekipu koja pronađe timski duh na parketu. Nesebična kretnja lopte, poštovanje uloga na terenu, jak trening, pomaganje, manjak ega, to su stvari koje donose pobjede u košarci koja je timski sport. Kao trener ne bih mogao da budem srećniji. Odigrali smo odličan turnir - izjavio je Skariolo.

Ispred Italijana je sada samo legendarni Aleksandar Gomeljski, koji je osvojio šest titula prvaka Evrope sa selekcijom Sovjetskog saveza, a Skariolo je nadmašio legende srpske i jugoslovenske košarke Dušana Ivkovića i Aleksandra Nikolića.

Iskreno ne razmišljam o tome. Pomenuli ste velike trenere, ali ne obraćam pažnju na to. Medalja će zauzeti mjesto u mojoj sobi trofeja i to je to, idemo dalje. Razmišljam o narednim izazovima - poručio je selektor košarkaške reprezentacije Španije.