latinica  ћирилица
20/09/2022 |  12:23 ⇒ 12:23 | Autor: TANЈUG

Ivica Osim dobija ulicu i trg u Gracu

Vlasti austrijskog grada Graca odlučile su da ulicu i trg imenuju po fudbalskoj legendi, nekadašnjem selektoru reprezentacije SFRЈ i treneru Šturma, Ivici Osimu. Time grad želi da oda posthumno priznanje Osimu za doprinos koji je dao lokalnom klubu, ali i pokrajini Štajerska.
Ivica Osim (Foto: EPA/YAHYA ARHAB, ilustracija) -
Ivica Osim (Foto: EPA/YAHYA ARHAB, ilustracija)

Trg ispred stadiona Šturma u maju iduće godine će ponijeti ime preminulog trenera, a kasnije će jedan dio ulice Konrad fon Hecendorfer biti preimenovana u ulicu Ivice Osima.

Pored toga, ispred stadiona biće postavljena bista proslavljenog fudbalskog stručnjaka, uz jedan od njegovih najpoznatijih citata u vezi sa fudbalom: "Pitate da li je fudbal borba kultura? Nije uobičajeno da se bore kulture. Zato su to i kulture, zato što ne vode ratove".

Gradonačelnica Graca, Elke Kar istakla je da je Osim bio "uzor mnogim ljudima."

Predsjednik Šturma iz Graca Kristijan Јauk ocijenio je da je odluka gradskih vlasti sentimentalan trenutak za "cijelu klupsku porodicu".

Naglasio je da je Osim bio veliki humanista, koji je zaslužio da bude ovjekovječen u gradu.

- O preimenovanju trga ispred stadiona odlučiće gradska skupština u četvrtak, a za imnenovanje ulice parlament Graca dobiće izvještaj do kraja proljeća iduće godine - najavila je Eleke Kar.

Ivica Osim je Šturm iz Graca predvodio do dvije titule prvaka Austrije (1998. i 1999.), tri u Kupu (1996., 1997. i 1999.) i tri puta je uzastopno bio učesnik Lige šampiona (od 1999. do 2001).

Proslavljeni fudbalski stručnjak iz Sarajeva, tokom rata na prostoru bivše Јugoslavije, pronašao je, kako je uvijek govorio, "drugu domovinu" u Gracu.