latinica  ћирилица
20/09/2022 |  13:34 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Cvijanović: Podrška inicijativi "Otvoreni Balkan"

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je na otvaranju Poljoprivrednog sajma "Interagro" u Bijeljini da Republika Srpska svakome može biti dobar domaćin i da želi da se povezuje ekonomski u cijeloj regiji.

- Naravno da je naša Republika najviše oslonjena i upućena na Srbiju, ali i sa svim drugim državama u okruženju želimo da gradimo dobre odnose, želimo da se ekonomski povezujemo - rekla je Cvijanović i istakla podršku inicijativi "Otvoreni Balkan".

"Otvoreni Balkan", kako je rekla, nije politička organizacija niti politička integracije.

- To je ekonomsko povezivanje koje bi trebalo da nas, uz one ekonomske blagodeti, dovede do toga da se i politički bolje razumijemo i iz tog razloga institucije Republike Srpske daju snažnu podršku ovoj inicijativi - istakla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, sajamsko okupljanje bilo je prilika i za razgovor o tome na koji način da se i u Srpskoj vide blagodeti inicijative "Otvoreni Balkan".

- Treba da ubijedimo i zamolimo kolege iz Sarajeva da se i BiH priključi ovom velikom projektu, da oni ne budu kočnica - dodala je Cvijanović.

U izjavi novinarima nakon otvaranja Međunarodnog sajma poljoprivrede "Interagro" ona je rekla da ova smotra agrara ima trend rasta sa pojačanim interesom zemalja i izlagača, ove godine 243 izlagača iz 10 zemalja, što je iskorak u odnosu na prethodne godine.

Prema njenim riječima, sajam je prilika da se uspostave novi kontakti i obnove poslovna partnerstva koja su ranije postojala, te navela da je već uoči otvaranja Sajma održan sastanak između vinara Srbije, Sjeverne Makedonije i Republike Srpske, a napravljeni su i kontakti u vezi sa izvozom žitarica.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Imamo probleme globalne prirode oko snabdijevanja hranom i energentima i mislim da smo odavde poslali pravu poruku da ćemo zajedno, kao tržište koje obuhvata zemlje bivše Јugoslavije i druge, moći možda da nastupamo integralno u mnogim oblastima i na taj način pojačamo svoje kapacitete i privlačnost za strane investitore - poručila je Cvijanović.