latinica  ћирилица
20/09/2022 |  13:59 | Autor: SRNA

Višković: Vlada Srpske pokazala odgovornost

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada u protekle četirti godine povećala penzije za 25 odsto, te da je isplatama jednokratne pomoći najugroženijim stanovnicimna Srpske, kao i drugim davanjima pokazala odgovornost.
Radovan Višković -
Radovan Višković

Komentarošući najavu pojedinih predstavnika opozicije da će ukoliko dođu na vlast penzije povećati 10 odsto, Višković je naglasio da je od 2013. godine, kada je isplata prešla na trezor, to povećanje premašilo 50 odsto.

- Penzioneri u Srpskoj najbolje znaju ko je šta za njih radio. Oni koji najavljuju da će im penzije povećati 10 odsto ostali su im dužni tri do četiri penzije. Smanjili su im i koeficojent isplate skoro na 0,7, što znači da za 100 KM penzije primite 70 KM - rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima obećali su i 60.000 novih radnih mjesta, a nisu nikoga zaposlili.

- Posmatrajući danas inflatorna kretanja i rast plata, od januara naredne godine biće redovno povećanje penzija od 10 odsto, tako da oni obećavaju ono što smo mi već uradili i tako obmanjuju penzionere - naglasio je on.

Višković očekuje da će povećanje penzija biti od osam do deset odsto, pa čak i više jer je to zakonska obaveza, te matematika i formula za obračunavanje.

- Ne treba oni o tome da brinu, pokazali smo kolika je naša briga. U ovih 54 odsto povećanja penzija nisu uračunate i isplate od po 100 KM. Taj iznos smo isplatili 2020. godine, ove godine dva puta po 100 KM - podsjetio je on.

Višković kaže da će novac biti obezbijeđen i za borce, a da ove sedmice i djeci poginulih boraca, te porodiljama i penzionerima što je oko 55 miliona KM u jednom ciklusu.

- Već smo to radili u prošlom ciklusu i to je 110 miliona KM koje dajemo najugroženijim građanima u Srpskoj kako bi im pomogli u vrijeme inflacije i krize što pokazuje da je ovo odgovorna Vlada - naglasio je Višković.