latinica  ћирилица
20/09/2022 |  15:26 ⇒ 15:59 | Autor: Agencije

Đukanović neće Lekića za mandatara, predlaže skraćenje mandata Skupštini

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je danas predsjednici Skupštine Danijeli Đurović prijedlog za skraćenje mandata parlamenta, javila je RTCG.
Milo Đukanović - Foto: SRNA
Milo ĐukanovićFoto: SRNA

Đukanović navodi da vjeruje da se do nove vlade može doći jedino odlukom građana na izborima.

U obrazloženju Đukanović kaže da saglasno članu 95 tačka 5 Ustava Crne Gore, konsultacije o mandataru za sastav Vlade sa predstavnicima parlamentarnih partija, odnosno koalicija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, obavio je 15. i 16. septembra ove godine.

Razgovore je imao sa predstavnicima DPS-a, SDP-a, SD-a, BS, Albanske alternative, Force, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije (DP) i Liberalne partije.

Đukanović podsjeća da se pozivu nisu odazvali predstavnici Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore (DEM), Socijalističke narodne partije (SNP) i Građanskog pokreta URA.

- Prijedlog da se mandat za sastav Vlade povjeri gospodinu Miodragu Lekiću, koji mi je juče u ime partija koje su osvojile većinu mandata na izborima 2020. godine uputio gospodin Andrija Mandić nisam mogao da prihvatim, jer smatram da se za to nisu stekli svi neophodni uslovi - naveo je predsjednik Crne Gore.

Јavnost je, kako kaže, od strane pojedinih predstavnika partija koji su učestvovali u konstituisanju tog prijedloga obaviještena da je on dobio samo verbalnu podršku, i da potpise podrške nisu dali poslanici URA, SNP i CIVIS.