latinica  ћирилица
20/09/2022 |  15:51 ⇒ 15:51 | Autor: SRNA

Guteres: Ukloniti prepreke za izvoz ruskog đubriva

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je svjetske lidere da nastave da rade na uklanjanju prepreka za izvoz đubriva i njihovih sastojaka iz Rusije.
Antonio Guteres (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE, ilustracija) -
Antonio Guteres (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE, ilustracija)

- Ključno je da se nastavi sa uklanjanjem svih preostalih prepreka za izvoz ruskih đubriva i njihovih sastojaka, uključujući amonijak - rekao je Guteres u obraćanju na početku Generalne debate na 77. sjednici Generalne skupštine UN u Njujorku.

On je napomenuo da iako taj izvoz i dalje nailazi na prepreke, ti ruski proizvodi nisu podložni bilo kakvim sankcijama.

Guteres je pohvalio međunarodnu zajednicu zbog napretka postignutog u eliminisanju indirektnog uticaja sankcija na izvoz pomenutih proizvoda.

Generalni sekretar izrazio je zabrinutost zbog uticaja visokih cijena gasa na proizvodnju azotnih đubriva, naglasivši da to može da ima negativan uticaj na globalne zalihe hrane.

- To se, takođe, mora ozbiljno razmotriti. Bez akcije sada, globalna nestašica đubriva brzo će se pretvoriti u globalnu nestašicu hrane - upozorio je Guteres.

Rusija, Ukrajina i Turska su 22. jula, uz posredstvo UN, potpisale inicijativu za obezbjeđivanje humanitarnog pomorskog koridora za brodove koji izvoze hranu iz luka u Crnom moru.

Inicijativa se sastoji od dvije grupe dokumenata. Prva grupa, memorandum, predviđa obavezu UN da ukine razne restrikcije na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na globalna tržišta, dok druga definiše algoritam za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda iz luka u Crnom moru koje kontroliše Ukrajina. Moskva je naglasila da prvi memorandum inicijative još ne funkcioniše.