latinica  ћирилица
20/09/2022 |  16:55 ⇒ 17:00 | Autor: B92

Film "Mrak" Dušana Milića srpski kandidat za Oskara (VIDEO)

Selekciona komisija Filmskog centra Srbije odlučila da film Dušana Milića bude kandidat Srbije u trci za 95. dodjelu nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film.
Film "Mrak" (foto: youtube.com / MRAK FILM) -
Film "Mrak" (foto: youtube.com / MRAK FILM)

Selekciona komisija Filmskog centra Srbije (FCS) za izbor srpskog kandidata za nagradu Oskar donijela je danas odluku da film “Mrak“ Dušana Milića bude predstavnik Srbije u trci za 95. dodjelu nagrada Američke akademije filmske umjetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Komisija je radila u sastavu: reditelj Ivan Ikić (predsjednik komisije), reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović, glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski, članovi.

Film "Mrak" prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, vještim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svijet straha i neizvjesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života.

Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspješno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umjetnost i nauku.