latinica  ћирилица
20/09/2022 |  21:34 ⇒ 21:34 | Autor: SRNA

Cvijanović: Ponosna sam na razvoj i izgradnju Srpske

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je ponosna što se u njenom mandatu Republika razvijala i gradila.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

- Ponosna sam što smo gradili infrastrukturu, razvijali putnu mrežu i komunikacije, uz strateško opredjeljenje povezivanja sa Srbijom, ali smo u naše planove uključili i istočni dio i jug Srpske, da bismo svi mogli da budemo povezani boljim putevima - navela je predsjednica Cvijanović.

Ona je dodala da je izgrađeno i mnogo vrtića, škole su rekonstruisane, obnovljene ili napravljene fiskulturne sale, bolnice, dječija igrališta, sanirani domovi kulture i izgrađeni novi studentski domovi.

Cvijanović je istakla i da su uvedene mjere za studente koje omogućavaju manje troškove studiranja u Republici Srpskoj, kao što je besplatan smještaj u studentskim domovima, redovni studenti koji upisuju godinu za godinom nemaju uplatu školarine, te mjere podrške u iznosu tada najniže plate porodici, majkama i porodiljama od 12 ili 18 mjeseci nezaposlenoj porodilji, a sada i naknade od 750 KM za porodice sa četvoro i više djece sa jednim nezaposlenim roditeljem, kao i uvođenje besplatnih prenatalnih testova.

Ona je naglasila da je posebno ponosna na to da je njena inicijativa spremno dočekana od srpskog člana Predsjedništva i predsjednika Vlade i resornih ministarstava o besplatnim prenatalnim testovima, jer je želja vlasti bila da trudnice imaju tu uslugu besplatno.

- Posebno sam ponosna na činjenicu što smo kroz mnoga teška vremena prošli na način da smo uspijevali da povećavamo plate i penzije, osnovicu za obračun porodične i lične invalidnine, boračka primanja, borački dodatak, subvencije i podsticaje u poljoprivredi i podršku u sferi socijalnih davanja - rekla je Cvijanović za bijeljinsku NTV Arena.

Prema ocjeni predsjednice Republike, u prethodnom periodu se pokazao kapacitet institucija Srpske da čuvaju sebe i svoje ustavne nadležnosti.

- Kada očuvate i kada ste sposobni da očuvate svoje ustavne nadležnosti vi ste kapacitirani da izvršavate svoje obaveze prema građanima i sve što sam pobrojala je dokaz da su naše institucije u stanju i u teškim vremenima da reaguju prema građanima - naglasila je Cvijanović.

Ona je podsjetila na ranije izazove kao što su suša, poplave, virus korona i ocijenila da su vremenom pale lažne slike o spoljnom svijetu koji je bolji i razvijeniji od Republike Srpske, navodeći da je Srpska spremnije reagovala u okviru zdravstvenog sistema nego što su mnoge evropske zemlje.

- Danas smo kapacitiraniji i dok sva Evropa živi u strahu zbog nedostatka energenata, poskupljenja električne energije, mi nismo uplašeni na taj način sa aspekta energetike, zato što imamo svoje kapacitete, u stanju smo da imamo i viškove, da proizvodimo električnu energiju i da prodajemo te viškove - rekla je Cvijanović.

Predsjednica Republike istakla je da cijena električne energije u Srpskoj neće rasti ni opteretiti stanovništvo, na šta je ponosna.

- Ono što je važno i što smo pokazali u prethodnom periodu jeste timski rad, mi smo sve institucije stavili u funkciju da mogu da izvršavaju obaveze prema građanima i zadovoljna sam, znajući kroz kakve smo sve probleme prošli - navela je Cvijanović.