latinica  ћирилица
20/09/2022 |  21:56 ⇒ 21:56 | Autor: SRNA

Sajam Interagro promoviše partnersku saradnju

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Bijeljini da je Poljoprivredni sajam Interagro jedan od dobrih načina da se promovišu neka vrsta zajedništva, ponuda i poslovne aspiracije i da se na licu mjesta razgovara sa onima koji su potencijalni partneri.
Željka Cvijanović (foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic) -
Željka Cvijanović (foto: instagram.com/zeljka.cvijanovic)

Cvijanović je istakla da nosi odlične utiske sa Sajma jer učestvuju 243 izlagača iz 10 zemalja, što je veći broj nego ranije, i predstavlja međunarodnu verifikaciju.

- Ovo je poželjno mjesto gdje treba doći i izložiti svoje proizvode, ali, isto tako, mjesto gdje možete da uspostavite nove kontakte i obnovite neke stare poslovne veze - rekla je Cvijanović za NTV Arena.

Ona je izrazila zadovoljstvo i činjenicom da sajam okuplja ljude iz različitih institucija Republike Srpske i Srbije.

- Na taj način pokazujemo svoju opredijeljenost da zajedno radimo, a možda je Semberija, zbog blizine, mjesto gdje se najviše spajaju te naše aktivnosti. Ponosna sam i zbog toga što smo ove godine doveli Sjevernu Makedoniju da bude partner u organizaciji ovog velikog događaja - rekla je Cvijanović i podsjetila da je ideja o tome potekla u februaru, prilikom njene posjete Sjevernoj Makedoniji.

Ona kaže da je zadovoljna što su na Sajam iz Sjeverne Makedonije došli ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski, predstavnici Privredne komore, poslovni partneri i 15 izlagača, kao i već tradicionalno predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, kao i predstavnici privrednih komora Republike Srpske, Srbije i Vojvodine.

- Mislim da je ovo jedan od dobrih načina da promovišemo, prvo neku vrstu zajedništva, ali, isto tako, da promovišemo šta je to naša ponuda i naše poslovne aspiracije i konačno, da tu na licu mjesta razgovaramo sa onima koji su potencijalni partneri i mislim da je ovo mjesto prepoznato kao takvo - ocijenila je Cvijanović.

Ističući da postoji tradicija u organizovanju Poljoprivrdnog sajma u Bijeljini, Cvijanović je navela da rastući interes ljudi iz drugih zemalja za ovaj događaj pokazuje da je to pun pogodak.

- Želim uspjeh Bijeljini, Semberiji i našoj Repubici Srpskoj da na ovaj način nastavimo i dalje da promovišemo sebe - poručila je Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske istakla je da je Sajam bio mjesto gdje se razgovaralo i o inicijativi "Otvoreni Balkan", navodeći da je ministar iz Sjeverne Makedonije rekao da već vide korist i blagodeti od toga što su u tom zajedničkom aranžmanu.

- Јa se nadam da ćemo izaći iz političkih prepreka koje su se ispriječile u političkom Sarajevu i da ćemo moći biti dio tog sjajnog projekta - kaže Cvijanović.

Ona je ocijenila da su sistemske mjere u poljoprivredi Srpske funkcionalne i da su dale rezultate.

- Agrar je jedan od naših prioriteta, najave iz Vlade su da će sredstava za podršku poljoprivredi ponovo rasti sljedeće godine, a i najnoviji program koji promovišemo zajedno sa Vladom Mađarske je nešto što treba u ovoj prvoj fazi prvenstveno da pomogne poljoprivrednim proizvođačima u nabavci mašina i opreme, uz otpis 70 odsto njihove vrijednosti - navela je Cvijanović.

Prema njenim riječima, podrška poljoprivrednicima traje u kontinuitetu i biće povećavana, jer republičke institucije idu u korak sa onim što su potrebe društva.

- Raste svijest o tome da moramo da se ustabilimo kao proizvođači hrane u ova nestabilna vremena. Sve što se dešava globalno na tržištu, svi ovi poremećaji nas upućuju da imamo prioritet - hrana i energija - izjavila je Cvijanović.

Ona je istakla da su Vlada i republičke institucije usmjerene u budućim planovima upravo na te dvije oblasti, a da je podloga za sve da Republika Srpska razvija infrastrukturu, pravi puteve i auto-puteve.