latinica  ћирилица
21/09/2022 |  07:21 ⇒ 07:22 | Autor: TANЈUG

Selaković u UN imao susreta sa 27 šefova diplomatija

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, u okviru aktivnosti tokom utorka, drugog dana učešća na 77. zasjedanju Generalne skupštine UN, imao je veliki broj susreta na marginama tog značajnog multilateralnog događaja.
Nikola Selaković (foto: TANЈUG / Dragan Kujundžić) -
Nikola Selaković (foto: TANЈUG / Dragan Kujundžić)

Selaković je u jednom danu imao kraće ili duže susrete sa čak 27 ministara spoljnih poslova, tokom kojih su dotaknute teme iz oblasti bilateralne saradnje, ali i aktuelne geopolitičke teme.

Selaković je imao duže bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Svete Lusije, Malte, Јermenije, Senegala, Somalije, Kuvajta, Gruzije, Laosa i Kostarike, saopštio je MSP.

Ti razgovori su bili prilika za iznošenje konkretnih predloga za unapređenje bilateralne saradnje, kao i za razmjenu informacija i stavova o najvećim međunarodnim izazovima današnjice, kao što su kriza u snabdijevanju hranom i energentima.

Јedna od dominantnih tema i u jučerašnjim razgovorima bila je situacija na Kosovu i Metohiji i nastojanje Srbije da se, u skladu sa međunarodnim pravom, mirnim i političkim sredstvima, izbori za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa.

Tokom ovog dinamičnog dana u Nmujorku potpisana su još dva međunarodna sporazuma - o saradnji u oblasti sporta sa Kuvajtom i saradnji u oblasti poljoprivrede sa Senegalom.

Šef srpske diplomatije je bio pozvan i da učestvuje na skupu "Mladi ministri spoljnih poslova", čiji je domaćin bio ministar Pakistana. O svojim iskustvima na čelu nacionalnih diplomatija, ali i ulozi uspješnih političara nove generacije u kreiranju miroljubivih i stabilnih geopolitičkih odnosa, govorilo je 10 ministara.

Na skupu su, osim ministra spoljnih poslova Srbije i domaćina iz Pakistana, učestvovali predstavnici Mađarske, Češke, Katara, Kanade, Lihtenštajna, Litvanije, Paname...

Drugi radni dan u Njujorku ministar Selaković završio je trilateralnom radnom večerom sa šefovima diplomatija Grčke i Kipra, navedeno je u saopšgtenju.