latinica  ћирилица
21/09/2022 |  09:04 ⇒ 09:07 | Autor: SRNA

Čavara: Agresivna bošnjačka politika želi jednonacionalnu Federaciju

Predsjednik FBiH Marinko Čavara upozorio je da agresivno ponašanje bošnjačke političke scene ima za cilj promijeniti ustavno uređenje koje je definisano Dejtonskim sporazumom, a "najezda i mržnja bošnjačkih političkih subjekata" kao strateški naum imaju urušavanje konstitutivnosti i pretvaranje Federacije BiH u jednonacionalni prostor.
Marinko Čavara - Foto: SRNA
Marinko ČavaraFoto: SRNA

Čavara je izrazio bojazan da Kristijan Šmit neće donijeti izmjene Izbornog zakona prije izbora, nego naprotiv, da će na neki način otkloniti prepreke da bošnjačke političke elite formiraju u FBiH jednonacionalnu vlast, kao što su to predvidjele u "platformi".

Čavara, koji je i potpredsjednik HDZ-a BiH, rekao je da BiH nema odredbe izbornog zakonodavstva koje bi definisale način izbora delegata u federalni Dom naroda, a to u startu znači da će biti nemoguće sprovesti izborne rezultate na zakonit način.

- Odavno smo govorili da praktično nema uslova za izbore. To smo govorili s razlogom, jer je Ustavni sud BiH, nakon što je odlučio o presudi u predmetu `Ljubić` o legitimnom predstavljanju, te nakon što je prošlo šest mjeseci, a Parlamentarna skupština BiH nije promijenila odredbe Izbornog zakona, izbrisao odredbe Izbornog zakona koji govore o načinu popunjavanja federalnog Doma naroda - pojasnio je Čavara za hrvatski Večernji list  -izdanje za BiH.

Јasno je, rekao je on, da te odredbe ne postoje u Izbornom zakonu, te je samim tim zakonski nemoguće popuniti tu prazninu.

- A onda se događa da oni koji žele uraditi nešto na svoj način izbornim inžinjeringom kažu kako Centralna izborna komisija ima pravo, a znamo da su nezakonito dopunili određeni broj članova Centralne izborne komisije - istakao je Čavara.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da Hrvati masovno izađu na izbore i daju podršku "jedinoj snazi koja se bori za poziciju Hrvata u BiH, a to je HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor".