latinica  ћирилица
21/09/2022 |  09:48 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Јednočasovni štrajk u banjalučkim vrtićima (VIDEO)

Radnici 30 banjalučkih vrtića Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje jutros su održali jednočasovni štrajk upozorenja, ističući da plate u ovoj ustanovi nisu povećavane punih 17 godina.
Obraćanje medijima - Foto: RTRS
Obraćanje medijimaFoto: RTRS

Predsjednik Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Snježana Markić Stojaković rekla je da radnici traže povećanje plata i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

- Vaspitači nemaju više od 1.000 do 1.100 KM platu - navela je Stojakovićeva, ističući da žele vratiti dostojanstvo i ugled radnika predškolskih ustanova.

Stojakovićeva je istakla da zaposleni u Centru ne žele da štrajk dobije bilo kakvu političku konotaciju.

- Nadam se da će oni koji su nadležni sjesti, razgovarati i da će na dobrobit svih radnika doći do povećanja plata i realizacije naših zahtjeva, o svemu ostalom odlučićemo na satanku sindikalne organizacije - rekla je Stojakovićeva novinarima.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da su danas zaposleni u Centru za predškolsko vaspitanje pokazali jedinstvo i upozorili nadležne organe, poslodavce i osnivača da u narednom periodu ozbiljno shvate situaciju i poboljšaju im materijalni i socijalni status, jer već 17 godina stoje u mjestu po pitanju povećanja plata.

On je rekao da Sindikat obrazovanja, nauke i kulture pruža apsolutnu podršku kolegama, ističući da je štrajk po zakonu i da će o narednim koracima odlučiti sindikalna organizacija.

Gljatić je istakao da se predškolske ustanove u Srpskoj finansiraju iz budžeta lokalnih zajednica, te da lokalne zajednice obezbjeđuju sredstva.

On je naveo da vaspitači sa visokom stručnom spremom imaju platu oko 960 KM što je mnogo manje od prosječne plate u Srpskoj, što je ponižavajuće.

Zaposleni u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje kažu da im je od avgustovske plate obećano povećanje plate od 50 KM, ali da to nije realizovano.

Radnici kažu da se bore za svoja prava, te da su se odlučili na štrajk jer je došlo do povećanja troškova života.