latinica  ћирилица
21/09/2022 |  10:10 | Autor: RTRS

Odbojkašice Srbije putuju na SP po odbranu zlata

Odbojkašice Srbije danas putuju u Holandiju, na Svjetsko prvenstvo, gdje će braniti titulu osvojenu prije četiri godine u Јapanu.
Odbojkašice Srbije (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, ilustracija) -
Odbojkašice Srbije (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC, ilustracija)

Srpske odbojkašice braniće zlatnu medalju na turniru koji u petak počinje u Holandiji, a koji će se do 15. oktobra igrati i u Poljskoj.

Biće ovo i prvo veliko takmičenje novog selektora Danijelea Santarelija, koji je poslije dvije decenije naslijedio Zorana Terzića.

S njim na klupi, "plave dame" su već osvojile bronzu u Ligi nacija, a sa još većim ambicijama kreću na prvenstvo svijeta.

- Siguran sam da ovaj tim može do medalje. Srbija je prije četiri godine osvojila zlato, borićemo se da ponovo uradimo isto. Medalja je za mene i za igračice prvi cilj. Ako ne uzmemo medalju, nećemo biti srećni - istakao je Santareli.

Prvi put u ulozi kapitena, Srbiju će predvoditi Bilećanka Tijana Bošković. Svjesna je šta je sa ekipom, očekuje u Holandiji i Poljskoj.

Protivnici Srbije u grupi, nimalo naivni. Uz to, aktuelne svjetske šampionke će prve dvije utakkmice, protiv Kanade i Bugarske, igrati u Arnemu u Holandiji, a preostale tri 1.200 kilometara dalje, u poljskom Lođu.

Rivali su im Sjedinjene Države, Njemačka i Kazahstan.

Prvi meč na šampionatu, Srbije igra u nedjelju, protiv Kanade.

Četiri prvoplasirane selekcije iz grupe, izboriće pravo nastupa u drugoj fazi takmičenja.