latinica  ћирилица
21/09/2022 |  10:29 ⇒ 10:33 | Autor: SRNA

Trendafilova: Uskoro suđenje Tačiju

Predsjednik Specijalizovanih vijeća samoproglašenog Kosova sa sjedištem u Hagu Ekaterina Trendafilova očekuje da će suđenje jednom od lidera albanske OVK Hašimu Tačiju za zločine protiv čovječnosti i ratni zločin početi uskoro.
Haški tribunal - Foto: RTRS
Haški tribunalFoto: RTRS

- Ovaj slučaj je izuzetno obiman, jer se vodi protiv četvorice optuženih - Tačija, Kadrija Veseljija, Јakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija. Tu je više od milion stranica dokaznog materijala. Sudije za prethodni postupak rade intenzivno i vidjećemo - nadam se da će se to dogoditi relativno brzo - rekla je Trendafilova za RTS.

Ona ne može da kaže tačno kada će početi suđenje, jer je na pretpretresnom sudiji da dovede postupak do suđenja, a da će ona, kada se to dogodi, izabrati članove vijeća koji će se baviti tim slučajem.

Upitana da li se Tači, osim za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine kao ubistva, mučenje, ilegalna hapšenja, tereti i za trgovinu organima, Trendafilova je rekla da ne može da kaže šta tužilaštvo istražuje.

Trendafilova napominje, da bi se, sudeći po postojećih 10 tačaka optužnice, moglo očekivati da bude i mnogo više žrtava od sadašnjih 32, koje su dobile taj status.

- Status žrtve nije odobren svima koji su se prijavili, jer moraju da zadovolje veoma specifične uslove. Ali, sudeći po ovih 10 tačaka optužnice, moglo bi se očekivati da bude i mnogo više žrtava - navela je Trendafilova.

Ona je rekla da nije sigurna da li među žrtvama ima i Srba.

- Do prošle nedjelje sva vijeća su donijela 1.200 odluka na više od 150 ročišta - tako da se ne sjećam, ali utisak je da je bilo žrtava svih nacionalnosti - Roma, Egipćana, Albanaca, vjerovatno i Srba, ali nisam sigurna - rekla je Trendafilova.