latinica  ћирилица
21/09/2022 |  10:37 ⇒ 10:37 | Autor: Agencije

Španski mediji: Mesi ucjenjivao čelnike Barselone

Fudbaler Lionel Mesi tražio je 2020. od čelnika Barselone trogodišnji ugovor, ali čelnici katalonskog kluba nisu htjeli da pristanu na zahtjeve argentinskog reprezentativca, prenosi španski list Mundo Deportivo.
Lionel Mesi (Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra, ilustracija) -
Lionel Mesi (Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra, ilustracija)

- Mesi je u ljeto 2021. godine napustio Barselonu, u suzama koje su obišle svijet. On je tada rekao da se sa klubom u kojem je proveo cijelu karijeru nije dogovorio o nastavku saradnje. Više puta je rekao da je uradio sve kako bi ostao u Barseloni. Međutim, Mesi je godinu ranije, kada su počeli pregovori o produžetku saradnje tražio previše od Barselone - navodi Mundo Deportivo.

Ovaj list je objavio seriju mejlova između Mesijevog oca Horhea i izvršnog direktora Barselone Oskara Graua, koji su tokom 2020. godine pregovarali o produženju ugovora između argentinskog reprezentativca i katalonskog kluba.

- Mesi je tražio trogodišnji ugovor uz mogućnost jednostranog produženja. Pristao je i na smanjenje fiksne plate za 20 odsto u sezoni 2020/2021. Međutim, tražio je da mu se plata poveća za po deset odsto u naredne dvije sezone uz godišnju kamatu od tri odsto. Tražio je i bonus od 10 miliona evra za potpisivanje ugovora - navodi španski list.

- Neka im mačevi vise nad glavom - navodne su riječi Horhea Mesija koje je napisao u mejlu advokatu prije nego što je poslao ponudu čelnicima Barselone.

- Јedan od uslova bio je da se Mesiju obezbijedi privatna loža na Nou Kampu za njegovu i porodicu Luisa Suareza. Potom let privatnim avionom za cijelu porodicu u Argentinu za Božić, zatim garancije da će mu naknadno biti isplaćen sav novac kojeg se odrekne u korist kluba tokom krize uz tri odsto kamate. Horhe Mesi je tražio i da klub isplati provizije koje duguje Rodrigu Mesiju, Leovom bratu. Porodica Mesi je tražila i da klub obnovi ugovor Pepeu Kosti, privatnom treneru i najboljem prijatelju argentinskog fudbalera. Lionel Mesi je trebalo da ima platu 74.9 miliona evra neto na godišnjem nivou - ističe španski list.

Tadašnji predsjednik Barselone Đozep Marija Bartomeu razmišljao je da prihvati uslove, koje je postavio Mesi, ali nije želio da potpiše klauzulu o odlasku iz kluba.

Mesi je, navodno, tražio da mu se omogući odlazak iz Barselone kada god to poželi uz obeštećenje od samo 10.000 evra.

Mundo Deportivo podsjeća da je otkupna klauzula za argentinskog fudbalera iznosila 700 miliona evra.

Mesi je po isteku ugovora sa Barselonom u ljeto 2021. otišao u Pari Sen Žermen.

On je u dresu katalonskog kluba odigrao 778 utakmica i postigao 672 gola.