latinica  ћирилица
21/09/2022 |  10:57 ⇒ 10:58 | Autor: SRNA

Od petka "Ćorovićevi susreti pisaca"

Trodnevna kulturna manifestacija "Ćorovićevi susreti pisaca" pod nazivom "Srpska proza danas" počeće u petak, 23. septembra, u Bileći, najavilo je bilećko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta".
Ćorovićevi susreti (foto: ilustracija) -
Ćorovićevi susreti (foto: ilustracija)

U okviru prvog dana programa u 9.00 časova biće održan okrugli sto "Književno djelo Miroslava Toholja", a potom će u 17.00 časova lingvista Miloš Kovačević održati predavanje "Aktuelni problemi srpskog jezika".

Najavljena je i promocija 75. časopisa "Nova Zora" i zbornika radova "Književno djelo Draga Kekanovića" u 18.15 časova, izložbe slika u Galeriji "Prosvjete" u 19.00 časova, a akademija i uručenje nagrade "Svetozar Ćorović" u Domu kulture "Јevto Dedijer" u 20.00 časova.

Književno veče "Srpska proza danas" biće održano drugog dana manifestacije u subotu, 24. septembra, u bilećkom Domu kulture.

U okviru programa će i u Foči u nedjelju, 25. septembra, biti priređeno Književno podne.

Književnu nagradu "Svetozar Ćorović" za 2022. godinu dobio je Slobodan Mandić za roman "Regina Panonija".

U okviru manifestacije "Ćorovićevi susreti" tradicionalno će biti održan i Međunarodni naučni skup istoričara u Gacku "Ćorovićevi susreti istoričara", a na svečanoj akademiji sutra će biti uručena nagrada iz istorije "Vladimir Ćorović".

Ta nagrada za 2022. godinu dodijeljena je istoričaru Miladinu Miloševiću za životno djelo, rečeno je ranije Srni u "Prosvjeti" iz Gacka.