latinica  ћирилица
21/09/2022 |  11:03 ⇒ 11:27 | Autor: SRNA

Otvorena laboratorija za vode, zemljište i otpad

Laboratorija za vode, zemljište i otpad, koja je u sastavu Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, otvorena je danas u Banjaluci i predstavlja prvu akreditovanu laboratoriju u Srpskoj u čiju opremu je uloženo više od 200.000 evra.
Laboratorija za vode, zemljište i otpad - Foto: SRNA
Laboratorija za vode, zemljište i otpadFoto: SRNA

Vršilac dužnosti direktora ovog instituta Predrag Ilić izjavio je novinarima da je riječ o izuzetno vrijednoj, kapitalnoj opremi za određivanje stotine parametara u životnoj sredini.

- Do sada nismo imali laboratoriju za određivanje bilo koje vrste otpada u Republici Srpskoj i sada se prvi put otvara mogućnost da se u Banjaluci rade ta ispitivanja. Institut će raditi i analize svih vrsta voda, kao i određivanje zemljišta, mulja i sedimenta - naveo je Ilić.

On je rekao da će analize doprinijeti poboljšanju praćenja stanja životne sredine i da sistem upravljanja životnom sredinom u Srpskoj i BiH nije bio na zavidnom nivou kada je u pitanju upravljanje otpadom, a da su ispitivanja rađena u inostranstvu.

Ilić je naveo da se otvaranjem ove laboratorije otvorila i mogućnost prijema novih radnika.

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Republike Srpske Svjetlana Radusin istakla je značaj ovog projekta, navodeći da je to prva akreditovana laboratorija u Srpskoj koja će unaprijediti rad institucija koje se bave upravljanjem otpadom.

Savjetnik u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Nikola Dragović naveo je da ova laboratorija, ne samo da će značajno unaprijediti proces praćenja i kontrole zagađenja, nego i ukupan kvalitet životne sredine u Srpskoj.

Pomoćnik ministra za resor vodoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Milan Gavrić istakao je da je kontrola kvaliteta vode jedan od najvažnijih segmenata u upravljanju vodama i da će otvaranje ovakve laboratorije znatno olakšati poslove i napore u zaštiti voda.

Laboratorija je opremljena u okviru pregograničnog projekta unapređenja kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu između Republike Srpske, odnosno BiH i Srbije, dok je prostor obezbijedio Institu za zaštitu i ekologiju Srpske.