latinica  ћирилица
21/09/2022 |  11:08 ⇒ 11:15 | Autor: SRNA

Završena izrada "Omladinske politike od 2022. do 2026. godine"

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske završilo je proces izrade strateškog dokumenta "Omladinska politika Republike Srpske od 2022. do 2026. godine".
"Omladinska politika od 2022. do 2026. godine" - Foto: SRNA
"Omladinska politika od 2022. do 2026. godine"Foto: SRNA

U okviru ovog procesa održane su javne konsultacije sa građanima u Trebinju i Laktašima u kojima je učestvovalo 125 zainteresovanih, prvenstveno mladih iz 40 jedinica lokalne samouprave.

Dokument je bio dostupan uvidu javnosti na sajtu resornog ministarstva i primjedbi nije bilo.

Izradi ove strategije za mlade aktivno je doprinijelo 70 predstavnika mladih, omladinskih organizacija i centara, volonterskih servisa, te predstavnika resorno nadležnih institucija i ustanova.

Pomoćnik ministra za omladinu Branka Malešević izjavila je da dokument obuhvata nastavak uspješnih programa i brojne nove mjere, programe i projekte, koje su mladi definisali kao prioritetne, a sve da bi ova zemlja u budućnosti bila po njihovoj mjeri idealno mjesto za život i razvoj.

- Kao što je definisano i u samoj viziji Omladinske politike - Više i bolje – po mjeri mladih, realizacijom predloženih projekata i mjera očekuje se stvaranje povoljnih prilika za sve mlade u Srpskoj i unapređivanje brojnih oblasti važnih za njihov i kvalitetan život ostalih građana - rekla je Maleševićeva.

Iz resornog ministarstva je saopšteno da je u izradi dokumenta pružena tehnička asistencija putem projekta "EU za civilno društo" /EU4CS - EU for Civil Society/, te Programa zadržavanja mladih u BiH - Opšta mobilizacija, koje finansira delegacija EU u BiH, kao i od strane Međunarodne organizacije za migracije /IOM/.

Nakon održavanja sjednice Savjeta za mlade Srpske, te dobijanja saglasnosti resornih ministarstava "Omladinska politika Republike Srpske od 2022. do 2026. godine" će biti upućena na usvajanje Vladi Srpske.