latinica  ћирилица
21/09/2022 |  11:41 | Autor: SRNA

Raković: Poruke Moskve višeslojne i podrška Srbima

Sa sastanka predsjednika Rusije Vladimira Putina i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika upućena je višeslojna poruka i podrška Moskve srpskim zemljama, srpskom narodu, srpskom rukovodstvu, što Srbima daje dodatno samopouzdanje u složenim okolnostima u kojim se nalaze, rekao je istoričar Aleksandar Raković.
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd) -
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd)

- Putin je dao punu podršku srpskom narodu i Republici Srpskoj. Sastanak sa predsjednikom Dodikom bio je suštinski važan jer je to dodatno osnažilo poziciju Dodika u BiH, posebno pred predstojeće izbore. Dakle, ova podrška koju je Putin dao može se tumačiti i kao podrška Dodiku pred predstojeće izbore - rekao je Raković za Srnu.

On smatra da je za Srbe vrlo važno da osjete da imaju podršku Ruske Federacije i njenog predsjednika, a da Zapad svakako, šta god da Srbi učine, neće imati bolji odnos prema njima.

- Ta navodna, derusifikacija srpskog prostora u smislu emocija nije moguća. Dakle i Zapadu je poznato koliko Srbi imaju pozitivan stav prema Rusima i Rusi prema Srbima. To znači da bilo kakvo pretvaranja da to nije tako nas ne bi izvuklo iz situacije koju Zapad želi da nam nametne, a to je rasparčavanje srpskog prostora - rekao je on.

Raković je dodao da, u skladu s tim, apsolutno podržava sve što je juče poručeno iz Moskve.

- Imali smo proteklih godina veliki uspon srpske nacionalne ideje, koji nije mogao ostati neprimećen ni u Moskvi, ni drugde i treba u tom smislu da nastavimo ka usponu srpske nacionalne ideje. Srbija, Republika Srpska i Crna Gora treba da budu u jednoj srpskoj državi. To je pravedno rešenje i legalno i legitimno i svako razuman bi to pohvalio, a ne kudio - zaključio je Raković.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je na sastanku sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom juče u Moskvi da se nada da će jačati patriotske snage u Republici Srpskoj i poželio mu uspjeh na predstojećim izborima uz konstataciju da će to jačati međusobnu saradnju.

Dodik je poručio da je Republika Srpska zahvalna Putinu za maksimalnu dosljednost u očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ukazao da se time čuva Srpska.