latinica  ћирилица
21/09/2022 |  11:45 ⇒ 12:29 | Autor: SRNA

Rusija upozorava Ilona Maska zbog "Starlinka"

Rusi upozoravaju Ilona Maska, šefa "Tesle", da bi terminali njegovog "Starlinka", koji je stavio na raspologanje Ukrajini, mogli postati - legitimna meta.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

Tokom nedavnog sastanka radne grupe UN o smanjenju svemirskih prijetnji, predstavnik ruske delegacije Konstantnin Voroncov upozorio je na "ekstremno opasan trend" korištenja svemirskih tehnologija tokom ratnih sukoba.

Pomenuo je da SAD i njihovi saveznici koriste elemente civilne i komercijalne infrastrukture postavljene u svemiru u vojne svrhe.

Iako nije konkretno spomenuo "Spejs iks", jasno je da je mislio upravo na Maskovu kompaniju - navode naučni portali.

Voroncov je upozorio da je ta provokativna upotreba civilnih satelita prema "Ugovoru u svemiru" - upitna, jer se svemirska tehnologija može koristiti isključivo u mirovne svrhe.

Takođe, on je upozorio da bi zbog takvih akcija i indirektne uključenosti u vojne sukobe ta "kvazi-civilna infrastruktura" mogla postati "legitimna meta odmazde".

Mask je odgovrio putem Tvitera, tvrdeći da je upotreba "Starlinka" namijenjena isključivo za mirovne svrhe.

Problema sa Maskovim satelitskim internetom nemaju samo Rusi, već i Kinezi.

Nedavno u javnost "procurio" dokument naučnika povezanih sa kineskom vladom u kojem se naglašava potreba razvoja tehnologija i metoda kojima bi mogli uništiti "Starlinkove" satelite koji predstavljaju skrivene opasnosti i izazove Kini.