latinica  ћирилица
21/09/2022 |  12:14 | Autor: SRNA

Deđanski: Putin potvrdio da neće dozvoliti unitarizaciju BiH

Politički analitičar Stevica Deđanski smatra da je sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina u Moskvi značajan zbog toga što je ruski lider još jednom potvrdio da neće dozvoliti unitarizaciju BiH, kao ni druge stvari koje su negativne za srpski narod, što se prvenstveno odnosi na otcjepljenje Kosova i Metohije od Srbije.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

Deđanski je u izjavi za Srnu ocijenio da su razgovori dvojice lidera u Moskvi važni upravo zato što je Rusija još jednom pokazala da će ostati dosljedna odbrani međunarodnog prava, koje je na strani Srbije i srpskog naroda, koliko god se to ne sviđalo nekom na Zapadu.

Prema njegovim riječima, izuzetno značajne su bile i ekonomske teme, jer je Putin rekao da će pružiti podršku Srpskoj i Srbiji što se tiče resursa, kako gasa, koji je prioritet, tako i svega ostalog što im je potrebno.

- Najvažniji od svega je ovaj politički dio, jer se pokazuje da na svojoj strani imamo veliku političku silu, koja zajedno sa Kinom, Indijom i drugim zemljama stvara novi svetski poredak na našoj strani - rekao je Deđanski.

On je istakao da to za Srbiju i srpski narod ima posebnu težinu budući da Srbi za sebe nikada nisu tražili nekakve specijalne privilegije, već samo da se podrži međunarodno pravo, u čemu su dosljedni, što većina zemalja u svijetu cijeni.

- Sa te strane posjeta Dodika i sastanak sa Putnom su jako važni, jer smo iz prve ruke dobili ponovno tumačenje svega onoga što nas u neku ruku zabrinjava - rekao je Deđanski.

Kako je objasnio, Dodikov susret sa Putinom značajan je i iz drugog razloga, a vezan je za ulogu srpskog člana Predsjedništva BiH koji je na predstojećim izborima kandidat za predsjednika Republike Srpske.

- Putin je direktno podržao Dodika na predsedničkim izborima i poželio mu uspjeh iz prostog razloga što prepoznaje Dodika kao čovjeka koji će braniti srpske interese, a koji zaslužuje to poverenje zahvaljujući onome što je radio u proteklom periodu - naveo je Deđanski.

On smatra da je to za srpski narod veoma bitan signal, jer Putina podržava više od 80 odsto građana.

- Dodik je time što ga je podržao Putin dobio satisfakciju za svoju borbu i odbranu srpskih interesa - istakao je Deđanski.

Dodik je juče tokom posjete Moskvi razgovarao sa Putinom, a osim političkih tema i misije "Altea", bilo je riječi i energetici, te je dogovoreno da cijena gasa za Republiku Srpsku ostaje ista u narednom periodu.