latinica  ћирилица
21/09/2022 |  12:49 | Autor: SRNA

Petković: Podle namjere Aljbina Kurtija

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti navodima kako "ne može da isključi sukobe u regionu" pokazuje da mu je namjera da izazivanjem tenzija i kriza na Kosovu i Metohiji zapali prostor zapadnog Balkana.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Petković je u saopštenju naveo da su Kurtiju u glavi samo sukobi, a nikako dijalog, kompromis, normalizacija odnosa, te podsjetio da se njegova takozvana konstruktivnost pokazala u Briselu, gde je odbijao svaki prijedlog i dogovor.

Umjesto da formira Zajednicu srpskih opština, Petković kaže da Kurti gradi ilegalne baze na sjeveru pokrajine koje diže na zemlji otetoj od Srba i to pred očima međunarodne zajednice.

Prava namjera Prištine u tim jednostranim potezima je pokušaj Kurtija da zatvori u obruč Srbe na sjeveru pokrajine, rekao je Petković i dodao da Kurti zbog toga godinu dana otvoreno obmanjuje javnost i opravdava svoje podle namjere.

U intervjuu za hrvatski "Večernji list" Kurti je izjavio da ne isključuje mogućnost izbijanja rata na Kosovu i Metohiji, kao i da bi bilo neodgovorno reći da neće biti konflikta i da više nikada neće biti rata.