latinica  ћирилица
21/09/2022 |  13:48 | Autor: SRNA

Linta: Presuda za Koranski most duboko vrijeđanje žrtava

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene krivični postupak protiv odgovornih lica koji su naredili, organizovali i počinili brutalnu likvidaciju 13 krajiških Srba na Koranskom mostu septembra 1991. godine.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta ističe da je za svirepi zločin nad pripadnicima ЈNA na Koranskom mostu u Karlovcu osuđen samo Mihajlo Hrastov na sramne četiri godine zatvora što predstavlja duboko vrijeđenje žrtava i njihovih porodica.

Kako napominje, suđenje Hrastovu bilo je farsa i trajalo je 23 godine, što je jedan od mnogih dokaza da hrvatsko pravosuđe nije nezavsno i nepristrasno već ima zadatak da opravda najbezočniju laž da su Srbija, ЈNA i Srbi bili agresori, a da je Hrvatska tobože vodila oslobodilački i odbrambeni rat.

U saopštenju povodom 31 godine od zločina na Koranskom mostu, Linta navodi da su pripadnici hrvatskih paravojnih i policijskih formacija zaustavili 21. septembra 1991. godine, ispred mosta na rijeci Korani u Karlovcu, dva vojna kamiona u kojima su se prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava ЈNA koji su, nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje.

Odmah po predaji, jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika ЈNA, odvezena je u prostorije policije, a druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođena je pješice preko Koranskog mosta.

Čim su stupili na most počela je likvidacija i 13 Srba ubijeno je iz automatskog oružja ili klanjem dok su četvorica teško ranjeni.

Ubijeni su Mile Babić, Nikola Babić, Vaso Bižić, Svetozar Gojković, Božo Kozlina, Zoran Komadina, Milenko Lukač, Slobodan Milovanović, Mile Peurača, Nebojša Popović, Milić Savić, Јovan Sipić i Miloš Srdić.