latinica  ћирилица
21/09/2022 |  13:52 ⇒ 17:52 | Autor: sputniknews.com

Kremlj objasnio čime je uslovljena odluka o objavljivanju djelimične mobilizacije

Odluka o izvođenju djelimične mobilizacije donijeta je zbog toga što se Rusija u Ukrajini suočava sa vojnim potencijalom NATO-a i drugih neprijateljskih zemalja, izjavio je na brifingu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Kremlj (Foto: A.Savin, WikiCommons) - Foto: Wikipedia
Kremlj (Foto: A.Savin, WikiCommons)Foto: Wikipedia

- O tome, kako su se promijenili uslovi tokom specijalne vojne operacije, rekao je u svom obraćanju predsjednik Vladimir Putin. Upravo je predsjednik Putin pričao o tome da se faktički suočavamo sa vojnim potencijalom NATO-a i drugih neprijateljskih zemalja - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje čime je uslovljena odluka o mobilizaciji.

Na brifingu je traženo od Peskova da prokomentariše riječi predsednika o napadima na rusku teritoriju od strane Ukrajine i pitali ga o kakvim se konkretno napadima radi.

- Riječ je o granatiranjima, o kojima je bilo riječi nekoliko dana ranije i tako dalje - Belgorodska oblast, Kurska i druge. Te činjenice su dobro poznate. Tamo rade naši isljednici - odgovorio je portparol Kremlja.

U obraćanju Rusima o početku djelimične mobilizacije u Rusiji Vladimir Putin je to nazvao mjerom koja je adekvatna aktuelnoj prijetnji.

Prema njegovim riječima, trenutno, ruska vojska djeluje na liniji sukoba, koja premašuje hiljadu kilometara, suprotstavljaju se ne samo neonacističkim formacijama, već čitavoj vojnoj mašineriji kolektivnog Zapada.

Na kraju obraćanja, optužujući Zapad za zaoštravanje agresivne politike, ruski predjsednik je pomenuo terorističke napade, uključujući i korišćenje zapadnog oružja, koje već granatira pogranična naselja Belgorodske, Kurske oblasti i osmatranje od strane Zapada širom južne Rusije.

- U Vašingtonu, Londonu, Briselu direktno uvlače Kijev da prenese vojne akcije na našu teritoriju - dodao je portparol Kremlja.