latinica  ћирилица
21/09/2022 |  13:55 ⇒ 13:55 | Autor: SRNA

Budimir: Sastanak Dodika i Putina politički i ekonomski značajan

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Željko Budimir rekao je Srni da je sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina značajan u više aspekata - političkom, ekonomskom i kulturnom.
Željko Budimir - Foto: RTRS
Željko BudimirFoto: RTRS

Budimir je naglasio da Ruska Federacija cijeni Dodikovu politiku i njegovo zalaganje da BiH ne uvede sankcije Rusiji.

- To je Putin i sada potvrdio. Nastavlja se prijateljski odnos dva predsjednika, Dodika i Putina, uz veliko međusobno uvažavanje - naglasio je Budimir.

On je rekao da se Republika Srpska oslanja na Rusku Federaciju, dodajući da je potvrđeno da se to može očekivati i u budućnosti u međunarodnim organizacijama kao što je Savjet bezbjednosti UN.

- Projekti o kojima se ranije dogovaralo nastavljaju realizaciju. Prije svega, projekat od kojeg Republika Srpska ne odustaje je gasovod i prelazak magistralnog gasovoda iz Srbije u Republiku Srpsku - rekao je Budimir.

Budimir je istakao da je to jedan od strateških ciljeva Srpske.

On je rekao da su na sastanku Dodika i Putina dogovorene cijene gasa za BiH, a u ovom trenutku taj gas najviše koristi federalno Sarajevo, tako da susret ima konkretne ekonomske posljedice koje su pozitivne za BiH.

Budimir je rekao da je ovo već drugi susret Dodika sa Putinom ove godine, a treći od decembra 2021. godine.

- Ovo je najtješnja moguća saradnja Ruske Federacije i Republike Srpske - istakao je Budimir.