latinica  ћирилица
21/09/2022 |  16:03 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Sjećanje na komandanta Pantelića, kapetana Lazića i saborce (VIDEO)

Na brdu Panjik iznad Priboja u opštini Lopare danas je odata počast herojima odbrane Republike Srpske - komandantu Garde "Panteri" Branku Panteliću, kapetanu Stevanu Laziću i svim srpskim borcima stradalim u jednoj od nakravavijih borbi na Majevici.
Lopare-pomen - Foto: SRNA
Lopare-pomenFoto: SRNA

Parastosom i polaganjem vijenaca obilježene su tri decenije od bitke u kojoj su muslimanske snage zaustavljene u pokušaju da zauzmu Priboj i veći dio opštine Lopare.

Cvija Cvjetković je na Panjiku izgubila dva brata. Zahvalna je, kaže, što Boračka organizacija Lopara i veterani Garde Panteri i ostalih jednica njeguju sjećanje na stradanje srpskog naroda.

- Prošlo je 30 godina, a kao da je juče bilo. Bol i tuga ne prestaju - kaže Cvjetkovićeva.

Bitka na Panjiku je bila krvava i dugotrajna, sprski borci su uspjeli da sačuvaju Priboj, opštinu Lopare i druga ugrožena područja. Linije odbrane koje su tada uspostavljene današnje su granice Republike Srpske.

- Ova bitka je konsolidovala srpske snage snage za odbranu Majevice i Republike Srpske od daljeg nadiranja neprijatelja prema Semberiji - ističe Aleksa Lazarević, ratni komandant specijalne jedinice Tobutski sokolovi.

Spomen park nosiće ime poginulog komandanta Garde Panteri Branka Pantelića. Pokraj spomenika palim borcima na Panjiku postavljena je ploča s njegovim imenom.

- Ovaj da ćemo obilježavati kao Dan odbrane Majevice, jer je ovo najznačjanija bitka jer da se tada nije postupilo kako je trebalo, tok rata bi bio sasvim drugačiji - kaže Petar Cvjetinović, predsjednik Udruženja veterana Garda Panteri.

Osim uređenja spomen parka, asfaltiran je put do spomenika, za šta je Vlada obezbijedila 280.000 KM.