latinica  ћирилица
21/09/2022 |  16:06 | Autor: sputniknews.com

Francuz Ertel stigao u Rusiju uprkos "prijetnjama"!

Francuski košarkaš Toma Ertel potpisao je jednogodišnji ugovor sa Zenitom iz Sankt Peterburga iako se ranije obavezao savezu svoje zemlje da tako nešto neće uraditi, javlja Basket njuz.
Toma Ertel (Foto:  EPA-EFE/MARISCAL) -
Toma Ertel (Foto: EPA-EFE/MARISCAL)

On je krajem juna napravio usmeni dogovor sa Zenitom, ali je morao pred Evrobasket da potpiše ugovor sa Francuskom koja ne dozvoljava igračima da idu u ruske i bjeloruske klubove dok traje situacija u Ukrajini.

- Svi igrači koji igraju za seniorske nacionalne timove pozvani su da potpišu izjavu gdje se slažu sa preporukom Federacije da ne ulaze u pregovore sa klubovima iz Rusije ili Bjelorusije dokle god bude trajao konflikt u Ukrajini. Ukoliko neko ne bude poštovao ovakav dogovor neće biti uzet u razmatranje za nastupanje takmičenjima, uključujući i Olimpijske igre 2024. godine - stoji u saopštenju.

Kako navodi pomenuti sajt, Ertel se složio sa zahtjevima košarkaške federacije, ali je uprkos tome, potpisao jednogodišnji ugovor sa Zenitom, uz mogućnost produžetka za još sezonu.

Savez Francuske je “ultimatumom“ zaprijetio igračima da bi mogli da snose posljedice ako odu u ruske ili bjeloruske klubove, da neće igrati na Olimpijskim igrama, vjerovatno i na Mundobasketu, ali...

Ertel je bio slobodan u izboru nove sredine, a u karijeri je igrao za Ortez, Asvel, Strazbur, Baskoniju, Efes, Barselonu i Real Madrid.