latinica  ћирилица
21/09/2022 |  16:20 ⇒ 16:24 | Autor: SRNA

Mrkonjić Grad: Proslavljena slava hrama, episkop Sergije služio liturgiju

U hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu proslavljena je hramovna slava, a Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije i sveštenstvo služili su Svetu arhijerejsku liturgiju kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika.
Mrkonjić Grad-slava hrama (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Mrkonjić Grad-slava hrama (Foto: eparhijabihackopetrovacka.org)

Kum slave hrama bio je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, a obilježavanju slave i liturgiji prisustvovao je načelnik opštine Dragan Vođević, objavljeno je na sajtu opštine.

Episkop Sergije besjedio je o značaju današnjeg Praznika Rođenja Presvete Bogorodice, nazvavši ga drugim Božićem.

- Danas je drugi Mali Božić, jer se rodila ona koja je rodila Boga - naveo je episkop Sergije i istakao da se Sveta crkva danas raduje i likuje, objavljeno je na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke.

Liturgiji je prisustvovao i predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak, koji je sveštenstvu i građanima Mrkonjića Grada čestitao slavu hrama i poručio da je Srpska pravoslavna crkva okupljala narod i u teškim i u dobrim vremenima, objavljeno je iz SPS-a.

- Uvijek je pravo vrijeme da se okupljamo oko naše crkve i vjere, naše tradicije i običaja - rekao je Selak.

Mala Gospojina je krsna slava i Kola srpskih sestara "Rođenje Presvete Bogorodice" iz Mrkonjić Grada. Članice su, osim slavskog kolača i koljiva, zajedno sa upravom hrama za sve vjernike pripremile slavski ručak.

Mala Gospojina je crkveni i narodni praznik kojim se slavi rođenje Bogorodice Marije.

Ovaj praznik spada u red najvećih Crkvenih praznika. Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarjelih i pravednih roditelja Јoakima i Ane. Po ocu i njegovim precima bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima od roda prvosvešteničkog. Ana je kao starica rodila kćer Mariju, po blagoslovu Božijem.