latinica  ћирилица
21/09/2022 |  17:37 ⇒ 20:16 | Autor: SRNA

Vučić: Uložiti više napora da se nađe prihvatljivo rješenje za KiM

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da da je na Kosovu i Metohiji uspješno smirena situacija od prije nekoliko sedmica, ali da se mora uložiti više napora da se nađe prihvatljivo rješenje u dijalogu sa Prištinom.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Mislim da smo uspešno deeskalirali krizu na Kosovu i Metohiji, ali moraćemo da se potrudimo više kako bismo pronašli dugoročno rešenje. Nećemo da tražimo krivca, ali je kompromis mnogo bolji od oružja i bombi - rekao je Vučić tokom boravka u Njujorku za američku Njuzmaks televiziju.

Odgovarajući na pitanje da li ruski predsjednik Vladimir Putin "blefira pokretanjem mobilizacije", Vučić je rekao da ne želi da govori kao politički analitičar, ali da ne vjeruje da Putin blefira.

- Mi se nadamo da će mir pobediti i da će svi uraditi sve da se postigne kompromis. To je bolje nego čekati nečiji poraz. Mnogo puta sam govorio sa Putinom i ne verujem da on blefira. To je sve što mogu da kažem - naveo je Vučić.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, on je ponovio da Srbija ima tradicionalno dobre odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom, da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svake zemlje u svijetu.

- Gledamo kako da diverzifikujemo naše snabdevanje energentima. Gradimo interkonektore na granicama sa Bugarskom i Severnom Makedonijom - naveo je Vučić.

On je podsjetio na 140 godina prijateljskih veza Srbije sa SAD, kao i da je trgovinska razmjena dvije zemlje danas veća nego ikada, čak 1,2 milijarde dolara.

Vučić je istakao da američka kompanija "Rivian", koja proizvodi električna vozila, otvara centar za razvoj i istraživanja u Srbiji.

- Oni su tražili atraktivnu zemlju za investiranje, a mi imamo i subvencije i pametne ljude. Mi smo šampioni Evrope po privlačenju stranih direktnih investicija. Čak 3,3 milijarde evra smo privukli u našu zemlju - rekao je Vučić.

On je istakao da je značajno to što je Amerika podržala regionalnu inicijativu "Otvoreni Balkan".

Na pitanje o Holokaustu, Vučić je rekao da su se najstrašniji zločini dogodili tokom Drugog svjetskog rata, te da su Srbi bliski prijatelji Јevreja i da zločini počinjeni nad Јevrejima u tom ratu ne smiju da budu zaboravljeni.

- Tokom Drugog svetskog rata, u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj postojao je veliki logor, zvao se Јasenovac. Postojao je i logor u Beogradu. Taj objekat u Beogradu je bio uništen, mi smo rešili da obnovimo to mesto, da obnovimo sećanja. Kada su pobili Јevreje, Nemci su tada ubijali Srbe - rekao je Vučić.

U kultnoj emisiji "Probudi se, Ameriko" učestvovao je i bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.