latinica  ћирилица
21/09/2022 |  17:48 ⇒ 17:48 | Autor: SRNA

Kesić: Srpska zajednica aktivna na upoznavanju Senata o štetnosti predloženog Zakona

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić izjavio je da srpska zajednica u Americi aktivno radi na tome da upozna svoje predstavnike u Senatu da bi Prijedlog zakona o odvraćanju akcija destabilizacije u BiH bio štetan i da bi gurnuo BiH još dublje u krizu i otvorio mogućnost za potpuno poništavanje Dejtonskog sporazuma.
Obrad Kesić - Foto: Screenshot
Obrad KesićFoto: Screenshot

- Ovo je najefikasniji mehanizam koji bi se koristio za uništavanje tog sporazuma - rekao je Kesić.

On je ocijenio da je ironija u prijedlogu tog zakona to što najaktivniji stranci koji su rušili Dejtonski mirovni sporazum i koji ruše međunarodno pravo dolaze baš iz Amerike.

- Američki diplomati, kao i neki evropski diplomati, su svih ovih godina radili stalno na stvaranju nečega što ne postoji u Dejtonu, a to je unitarna, visokocentralizovana BiH - rekao je Kesić za Srnu.

Prema njegovim riječima, zbog toga je teško shvatiti kao ozbiljno da je namjera ovoga da prestane miješanje sa strane.

Kesić smatra da bi oni željeli da to miješanje bude samo jednostrano, koje ide u korist bošnjačkim političkim strankama i samo jednom od konstituvnih naroda, a to je bošnjački narod.

- Oni bi željeli unitarnu tzv. građansku državu zato što bi to defakto bila nacionalna država Bošnjaka i ovo je rezultat aktivnog lobiranja, ne samo predstavnika bošnjačke zajednice u SAD, nego i od bivših američkih funkcionera, diplomata koji već duže vrijeme se angažuju u korist Sarajeva - naveo je Kesić.

On je dodao da su očekivali da će ovo da dođe, kroz Donji dom, gdje, nažalost, još dominira globalistička politika među političkim establišmentom, ne samo demokratske, nego i republikanske stranke.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Prijedlog zakona o odvraćanju akcija destabilizacije u BiH kojim su predviđene sankcije strancima koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili prijete stabilnosti zemlje.

Poslanik iz reda republikanaca En Vagner, koja je predložila ovaj zakon o kojem treba da se izjasni i Senat, kaže da je pri izradi ovog zakonskog rješenja blisko sarađivala sa bošnjačkom zajednicom u Sent Luisu.