latinica  ћирилица
21/09/2022 |  18:01 ⇒ 18:36 | Autor: SRNA

Na Krfu počelo obilježavanje 106 godina od iskrcavanja srpske vojske (FOTO)

Na grčkom ostrvu Krf danas je polaganjem vijenaca počelo obilježavanje 106 godina od iskrcavanja srpske vojske na jonska ostrva Krf i Vido u Prvom svjetskom ratu.
Krf: 106 godina od iskrcavanja srpske (Foto: minrzs.gov.rs) -
Krf: 106 godina od iskrcavanja srpske (Foto: minrzs.gov.rs)

Komemorativnu svečanost u mjestu Ipsos kod spomenika vojnicima Drugog pješadijskog puka prvog poziva Moravske divizije "Knez Mihajlo" predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor.

On je istakao da je posebna čast danas biti na ovom mjestu, u vrijeme kada se obilježava 110 godina od formiranja "Gvozdenog puka", saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Kapor je predvodio i državnu ceremoniju na mjestu iskrcavanja srpske vojske na ostrvo Krf 1916. godine, kod Spomen-ploče u Guviji, kao i komemorativnu svečanost u mjestu Agios Mateos, kod spomenika vojnicima Drinske divizije.

Kapor je tom prilikom istakao da je Drinska divizija jedna od najznačajnijih jedinica koja je uvijek bila na glavnim pravcima dejstva i podnijela veliki broj žrtava za slobodu Srbije.

Kod spomenika Јanisu Јanulisu u dvorištu seoske crkve vijenac je položio državni sekretar Zoran Antić.

Polaganje vijenaca na Krfu (Foto: Tanjug/ Dejan Urošević)

U ime Odbora Vlade Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova posthumna plaketa uručena je unuku Јanisa Јanulisa, Spirosu Јanulisu.

Poštu srpskim vojnicima odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opština Centralni i Јužni Krf, predstavnici udruženja opredijeljenih za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Centralna državna komemorativna svečanost biće održana sutra na ostrvu Vido, a nju će predvoditi ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić.

Srpska vojska i narod počeli su povlačenje preko zavijanih planina Albanije nakon invazije Njemačke, Austrougarske i Bugarske na Srbiju u zimu 1915/1916. godine, a tokom te "albanske golgote" veliki broj vojnika i civila umro je od hladnoće, gladi i iscrpljenosti.

Francuska Vlada 28. januara 1916. godine odlučila da njena mornarica odgodi sve druge transporte dok iz Albanije ne bude izvučena srpska vojska, pa su saveznički brodovi počeli ubrzano da prevoze izgladnjelu, iscrpljenu srpsku vojsku i do 15. februara na grčko ostrvo Krf prevezeno je 135.000 ljudi i u Bizertu oko 10.000 ljudi.

Prvo iskrcavanje srpske vojske na "ostrvo spasa", kako su Srbi prozvali Krf, bilo je u pristaništu u Guviji, šest kilometara sjeverno od grada, a materijalne troškove opremanja i izdržavanja srpske vojske preuzele su Francuska i Velika Britanija.