latinica  ћирилица
21/09/2022 |  19:12 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

BiH ima obavezu uvođenja sistema oporezivanja emisija ugljen-dioksida (VIDEO)

BiH i zemlje zapadnog Balkana obavezale su se da će slijediti evropski plan dekarbonizacije i postizanje cilja klimatske neutralnosti kontinenta do 2050. godine.
Zelena agenda - Foto: RTRS
Zelena agendaFoto: RTRS

BiH je potpisnik Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za zapadni Balkan i drugih međunarodnih ugovora.

Među preuzetim obavezama je uvođenje sistema oporezivanja emisija ugljen-dioksida.

Obaveze iz Drugog paketa Energetske zajednice još nisu implementirane, a nove iz Četvrtog paketa obuhvataju i uvođenje sistema oporezivanja ugljen-dioksida. Najprije za cement, željezo i čelik, aluminijum, vještačka đubriva i električnu energiju. BiH izvozi trećinu proizvedene električne energije, uglavnom u zemlje EU, a proizvodi dvije trećine energije iz termoelektrana na domaći ugalj.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u saradnji sa Energetskom zajednicom izradilo je Mapu puta za sistem trgovine emisijama Co2. Priprema se i energetski i klimatski plan za BiH, ali za konkretniji iskorak nedostaje politička spremnost. Ako ona izostane, umjesto da domaće vlasti odrede cijenu takse na CO2, prema kojoj bi sredstva bila uplaćena u fond za obnovljive izvore energije, EU će 2026. uvesti prekograničnu taksu.

Opširnije u videu: