latinica  ћирилица
21/09/2022 |  22:10 ⇒ 22:40 | Autor: RTRS

Budžet Srpske stabilan (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u emisiji Telering da je budžet stabilan.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Ona je rekla da je ponosna na činjenicu da Republika Srpska nije prezadužena.

Navela je da su, kada je bila na poziciji premijera, opozicionari stalno pričali da je Republika Srpska prezadužena, što, tvrdi, nije tačno.

- Kada pogledamo učešće našeg duga u BDP-u i uporedimo sa zemljama regiona, mi smo među onima koji su čak najmanje zaduženi. Mnogo više su zadužene bile Srbija, Hrvatska i Crna Gora i kad sam odlazila sa mjesta predsjednika Vlade spustili smo zaduženost na 38,2 odsto - podsjetila je Cvijanović.

Dodala je da sadašnja vlast radi u kontinuitetu, kao i da postoji sljed definisanih koraka koji se realizuju.

Predsjednica Srpske je naglasila da će se kroz budžetska sredstva obezbijediti realizacija nekoliko prioritetnih projekata.

Podsjetila je da će sredstva od 750 KM mjesečno biti osigurana kroz budžet za porodilje dok posljednje dijete ne navrši 18 godina.

Dodala je da je stabilizovan penzioni sistem, te omogućena redovnost isplata putem trezorskog sistema poslovanja.

Predsjednica Republike Srpske je rekla da je trenutno teško vrijeme u svijetu zbog trke za energijom i hranom, ali i da se Srpska uspjela izboriti da sa manje opterećenja prođe kroz sve izazove koji se nameću.

- Imamo viškove energije koje prodajemo po visokim cijenama na stranom tržištu i, naravno, tako pomažemo sami sebi. Gradimo energetske potencijale. Pričamo sad i o HE Buk bijeloj kao velikom projektu koji će obezbijediti potpunu energetsku sigurnost za 100.000 domaćinstava i tu smo u prednosti - istakla je predsjednica.