latinica  ћирилица
21/09/2022 |  22:55 | Autor: SRNA

NATO bombardovanje ogroman zločin prema Srbima sa velikim posljedicama

NATO bombardovanje srpskih položaja i Republike Srpske je ogroman zločin prema Srbima sa velikim posljedicama i danas, ocijenjeno je večeras na okruglom stolu na Palama povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj.
Posljedice NATO bombardovanja - Foto: RTRS
Posljedice NATO bombardovanjaFoto: RTRS

Predsjednik Skupštine organizacije starješina Vojske Republike Srpske Blagoje Kovačević rekao je da je NATO bombardovanje bilo najteži period u istoriji srpskog naroda na ovom prostoru.

Kovačević je naglasio da su i danas na prostoru Republike Srpske vidljive posljedice NATO dejstava osirimašenim uranijumom i to se može čuti od ljekara da je znatno povećan broj onkoloških oboljenja, pogotovo na prostorima gdje su bombardovanja bila intenzivnija, poput opštine Hadžići, Lukavice, Јahrinskog potoka, cijele Јahorine, Han Pijeska.

- Bilo je i prije problema, ratova, ali se nikada na jednu tako malu zemlju Republiku Srpsku koja je imala oko 1.200.000 KM stanovnika nije obrušila najveća svjetska sila - NATO, da je tako zločinački bombarduje. Devetnaest dana najmoćnija tehnika svijeta ekonomski najmoćnijih zemljama obrušila se na naš narod - rekao je Kovačević.

On je podsjetio da je Vojska Republike Srpske imala dio sredstava za odbranu iz vazduha, ali da to nije moglo da pruži značajniji otpor.

- Ono što smo radili su nadljudski napori i u takvim nesrazmjernim snagama ponos francuske avijacije je oboren na Palama i to malim ručnim sistemom - naveo je Kovačević.

Kovačević je rekao da generacije koje su se rodile poslije rata nemaju predstavu kako je bilo stvarati Srpsku, te ih zbog toga treba podsjetiti na sve što se dešavalo.

Politikolog Filip Matić rekao je da su Srbi bombardovani osiromašenim uranijumom koji i danas ostavlja posljedice na novorođenčad i na generacije rođene poslije rata ne samo u Republici Srpskoj, nego i u Federaciji BiH, što je ogroman zločin prema srpskom narodu.

Matić je istakao da je NATO bombardovanje Srbije, Sirije, Libije u direktnoj vezi sa napadom na Republiku Srpsku, jer je time prekršeno međunarodno pravo.

On je podsjetio na propagandu protiv Srba na Zapadu u to vijeme koja je bila izuzetno jaka i koja je praćena plakatima koji su glasili da "Srbe treba neutralizovati", "Pošaljimo Srbe u pakao".

- Srbi su demonizovani u zapadnoj javnosti i nije bilo mehanizama da se s tim izborimo, mada i danas međunarodna zajednica stoji na strani Bošnjaka i djelimično Hrvata kao i 1995. godine. U ovom trenutku na našu žalost ne možemo mnogo uraditi, jedino što možemo jeste da istinu prenosimo na mlađe generacije i čekamo pravi trenutak u kontekstu međunarodnih odnosa kada ćemo imati priliku da iznesemo činjenice - rekao je Matić.

Na okruglom stolu, koji je organizovala Narodna biblioteka Pale, učestvovao je i akademik Marko Vuković.

Za Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar. Taj datum odabran je u znak sjećanja na dan kada su u NATO bombardovanju ubijeni brat i sestra Radmila i Radenko Galinac iz naselja Grlica u Vojkovićima.

U zločinačkom NATO bombardovanju Republike Srpske, koje je počelo 30. avgusta 1995. godine u 2.12 časova i trajalo do 14. septembra, stradalo je više od stotinu nedužnih civila.

Na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

NATO zločinci su u akciji pod nazivom "Namjerna sila" koristili radioaktivnu municiju sa osiromašenim uranijumom, uz objašnjenje da "ona treba Srbe u BiH da dovede za pregovarački sto".

Povod za NATO agresiju bila je eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale 28. avgusta 1995. godine, za koju su optuženi Srbi iako je u izvještaju nezavisne komisije iz tog perioda navedeno da "ne postoje jasni dokazi da su granate došle sa srpskih položaja", što je lično potvrdio i Јasuši Akaši, tadašnji izaslanik generalnog sekretara UN za Balkan.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine, na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske SRNA.