latinica  ћирилица
22/09/2022 |  06:53 ⇒ 07:38 | Autor: RTS

Vučić: Složena vremena zahtijevaju puno mudrosti i zajedništva, neophodno da ostanemo vjerni Povelji UN

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku da globalni izazovi sa kojima se suočavamo prijete da iz temelja izmjene međunarodnu bezbjednosnu strukturu i ugroze uspostavljeni međunarodno pravni poredak.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Tara Radovanović) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/ Tara Radovanović)

- Ovako složena vremena, zahtijevaju puno mudrosti i zajedništva kako bismo sačuvali mir, kaže Vučić.

Naglasio je da je neophodno da se ostane vjerno Povelji UN i zahvalio svima koji poštuju teritorijalni integritet Srbije.

Vučić je rekao da će zbog ograničenog vremena, preskočiti teret formalnosti, kurtoazna obraćanja, pozdravljanje pristutnih i odsutnih i govoriti direktno o suštini onoga zbog čega su se sastali.

- Јa sam ovde po ko zna koji put. Težina trenutka u kojem se nalazimo obavezuje me da sa vama podijelim teške reči, ali istinite. Sve ovo što danas radimo djeluje impotentno i blijedo. Naše reči odzvanjaju šuplje i prazno spram stvarnosti sa kojom smo suočeni. A ta stvarnost je da ovde zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rješavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, nerijetko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava, bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana. Za to nije kriv ni Antonio Gutereš ni bilo ko iz UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva - rekao je Vučić u UN-u.

Dodao je da smo svjedoci da doba u kojem živimo odlikuje usložnjavanje globalne geopolitičke situacije.

- Naša generalna debata održava se u uslovima narušenog svjetskog mira, u meri koja nije viđena još od Drugog svjetskog rata i od vremena osnivanja Ujedinjenih nacija. Globalni izazovi sa kojima se suočavamo prijete da iz temelja izmjene međunarodnu bezbjednosnu strukturu i ugroze uspostavljeni međunarodno pravni poredak. Ovako složena vremena, zahtijevaju puno mudrosti i zajedništva kako bismo sačuvali mir kao apsolutno najznačajniju tekovinu utkanu i u same osnove organizacije Ujedinjenih nacija - kaže Vučić.

Vučić je izneo viđenje Srbije o pet ključnih izazova sa kojima je svijet danas suočen.

1. Povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti;

2. Očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, članica ove organizacije, kao ključnog pricipa međunarodnosg javnog prava i odnosa među državama;

3. Energetska bezbjednost u uslovima globalne krize;

4. Finansijska sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju;

5. Snabdjevenost hranom u uslovima ratom presečenih globalnih linija snabdevanja;

- Aktuelni globalni uslovi sve češće nas opominju da princip mirnog rješavanja sporova nema alternativu. Ovo načelo aktuelnije je danas više nego ikada i najbolje je opisano u preambuli Povelje Ujedinjenih nacija u kojoj se poziva: „Da budemo tolerantni i da zajedno živimo u miru jedni sa drugima kao dobri susjedi". Odricanje od upotrebe sile i mirno rješavanje sporova stubovi su na kojima se zasniva svjetska stabilnost, ali oni moraju biti praćeni principima poput neselektivnog poštovanja Povelje Ujedinjenih nacija, primene obavezujućih rezolucija Saveta bezbjednosti UN i osnovnih načela važećeg međunarodnog javnog prava - naglasio je predsjednik Srbije.

Očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, članica UN

Vučić je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica UN, uključujići i teritorijalni integiret Ukrajine.

- Na taj način, ponašali smo se odgovorno, ozbiljno u ovom visokom domu. Od mnogih govornika čuli smo priče o agresiji i narušavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, mnogi kažu da je to prvi sukob na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Ali istinu da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi i to, Srbije koja nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlju se uporno prećutkuje. Tražimo jasan odgovor na pitanje koje već godinama postavljam mojim sagovornicima, liderima mnogih zemalja - u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen, a čemu mnogi od Vas daju međunarodno priznanje i legitmitet? Nikada ni od koga nisam dobio racionalan odgovor na to pitanje - istakao je Vučić obraćajući se u Ujedinjenim nacijama.

Podsjetio je da Srbija nije nogom kročila na tuđu teritoriju, niti ugrozila teritorijalni integritet ma koje suverene države, da bi bilo ko protiv nje intervenisao ili proveo agresiju, onako kako je to učinjeno 1999. godine.

- To ipak nije spriječilo 19 NATO zemalja da napadne jednu suverenu zemlju i to bez odluke Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO čije odredbe su predviđale usvajanje rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244, a kojom je potvrđen i garantovan djelimični suverenitet i potpuni teritorijalni integritet Srbije, nije spriječilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova" iznova pogaze teritorijalni integritet naše zemlje i povelju UN - naveo je Vučić.

Napomenuo je da upravo zbog ovakvog iskustva kroz koje je Srbija prošla i još uvek prolazi, uvjeren je da ima puno pravo da na ovom mjestu citira riječi velikog Martina Lutera Kinga - "Nepravda učinjena bilo gde je ujedno i pretnja pravdi svuda" (Injustice anywhere is threat to justice everywhere). "Ove riječi stoje kao podsjećanje, ali i opomena svima nama", istakao je.

- Bez obzira na to što još uvijek i sami osejćamo posljedice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog javnog prava, mi od temeljnih principa Ujedinjenih nacija ne odustajemo. Nastavićemo da se zalažemo za dosljedno poštovanje načela nepovredivosti granica, uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i svih ostalih država članica Ujedinjenih nacija. Uprkos ovakvom našem stavu, mnogi u ovoj sali i danas imaju problem sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije. Pitate se zašto? Zato što oni posjeduju silu, a mi smo u njihovim očima mali i slabašni. Međutim, kao što ste mogli da čujete, mi ipak imamo snage da na ovom mjestu iznesemo istinu - rekao je Vučić.

Zahvalnost onima koji podržavaju teritorijalni integritet Srbije

Vučić je istakao da Srbija posebnu zahvalnost duguje svim onim državama članicama Ujedinjenih nacija, a one u ovom trenutku čine neupitnu većinu u ovoj Skupštini, koje podržavaju teritorijalni integritet Republike Srbije, posebno na prostoru i teritoriji Kosova i Metohije.

- Dodatno ohrabruje što se broj zemalja koje podržavaju pozicije Srbije uvećao u periodu između održavanja dvije sjednice, što je trend koji se mora nastaviti, jer je od posebnog značaja da ostanemo vjerni osnovnim principima utkanim u Povelju Ujedinjenih nacija, poput načela nepovredivosti granica - ocijenio je.

Vučić kaže da Republika Srbija i on kao njen predsednik, veoma strpljivo i sa mnogo dobre volje tragju za kompromisom u vezi sa Kosovom i Metohijom, pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

- To je težak proces, on traje već duže od deset godina, ali mi ne vidimo alternativu. Bolje je sto godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Uvjeren sam da ćemo doći do obostrano prihvatljivog rješenja, zasnovanog na kompromisu, zato što je to apsolutno jedini način da postignemo naš cilj, a to je uspostavljanje dugotrajnog mira, kao preduslova prosperitetnog života za Srbe i Albance na našim prostorima. Sve druge opcije smo već istrošili i bar što se tiče Srbije ne želimo ni u snu da se vraćamo na staze sukoba, konflikta i krvoprolića - napomenuo je.

Kaže da region Balkana ne može da podnese još jedan sukob.

- Јa se uzdam da ćemo u tom naporu imati dobru volju i razumijevanje naših međunarodnih partnera, zato što i oni dobro znaju da su neke ranije odluke njihovih vlada bile loše i da nisu radile za budućnost našeg regiona i svjetskog mira. Beograd ovaj proces vodi u veoma kompleksnim okolnostima u kojima je prisutan hibridni rat i prljava kampanja u delu međunarodne javnosti protiv naše zemlje na različitim poljima. Dovoljno je da vas samo podsjetim na citate i navode svjetskih medija da će Srbija napasti svoje susjede i da predstavlja pretnju po regionalnu stabilnost. Naravno, to se nikada nije dogodilo, i to je bila samo jedna u nizu brojnih laži protiv Republike Srbije - istakao je predsjednik Srbije.

Princip nepovredivosti granica mora da važi za sve

Dodao je da je Srbija okarakterisana kao potencijalni faktor destabilizacije u regionu, samo zato da ne bi govorila istinu - i da princip nepovredivosti granica mora podjednako da važi za sve.

- Srbija je bila i biće faktor stabilnosti u cijelom regionu. Srbija, uprkos mnogim neistinama i falsifikatima, podržava Dejtonski mirovni sporazum. Teritorijalni integritet BiH i integritet Republike Srpske unutar BiH. I zato što je smatrala da politika sankcija koje su danas uvedene protiv Ruske Federacije nikome ne može donijeti dobre rezultate - kaže Vučić.