latinica  ћирилица
22/09/2022 |  08:04 ⇒ 08:06 | Autor: SRNA

Vujić: Ukazaću senatorima da bi bilo štetno usvojiti zakon

Ambasador BiH u SAD Bojan Vujić izjavio je da će razgovarati sa američkim senatorima kako bi im ukazao da bi bilo štetno kada bi bio usvojen Prijedlog zakona o odvraćanju akcija destabilizacije u BiH, koji je usvojio Predstavnički dom američkog Kongresa.
Bojan Vujić - Foto: RTRS
Bojan VujićFoto: RTRS

- Naravno da postoji mogućnost da ovaj zakon prođe u Senatu. Razgovaraću sa senatorima kako bih im rekao da bi to bilo štetno jer se to već koristi kao oružje u unutrašnjim raspravama. To je, nažalost, protiv Dejtonskog sporazuma - rekao je Vujić za Srnu.

On je istakao da se načinom na koji je napisan i predložen ovaj zakon ignorišu legitimni interesi konstitutivnih naroda.

Prema njegovim rijelima, to je zbog toga što su bošnjački lobisti iz bošnjačke zajednice u Americi uspjeli da proguraju rezoluciju koja može da se koristi kao adut da se naruši i izmijeni Dejtonski sporazum na nelegitiman način.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je Prijedlog zakona o odvraćanju akcija destabilizacije u BiH kojim su predviđene sankcije strancima koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili prijete stabilnosti zemlje.

Poslanik iz reda republikanaca En Vagner, koja je predložila ovaj zakon o kojem treba da se izjasni i Senat, kaže da je pri izradi ovog zakonskog rješenja blisko sarađivala sa bošnjačkom zajednicom u Sent Luisu.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić izjavio je Srni da srpska zajednica u Americi aktivno radi na tome da upozna svoje predstavnike u Senatu da bi Prijedlog zakona o odvraćanju akcija destabilizacije u BiH bio štetan i da bi gurnuo BiH još dublje u krizu i otvorio mogućnost za potpuno poništavanje Dejtonskog sporazuma.

- Ovo je najefikasniji mehanizam koji bi se koristio za uništavanje tog sporazuma - rekao je Kesić.