latinica  ћирилица
22/09/2022 |  09:03 ⇒ 09:04 | Autor: SRNA

Muzej Kozare preuzeo upravljanje Spomen-kućom Branka Ćopića u Hašanim

Muzej Kozare preuzeo je upravljanje nad Spomen-kućom Branka Ćopića u Hašanima, budući da se nalazi na matičnom području ovog muzeja, izjavio je Srni direktor Muzeja Zoran Radonjić.
Hašani - rodna kukća književnika Branka Ćopića - Foto: SRNA
Hašani - rodna kukća književnika Branka ĆopićaFoto: SRNA

Prema novom Statutu Muzeja Kozare, u sastavu ove matične ustanove, kao posebne organizacione jedinice, nalaze se muzejske spomen-kuće koje su autentičan ambijent graditeljskog nasljeđa koji se odnosi na određeni istorijski period, događaje ili ličnost.

- To je do sada bila Spomen-kuća porodice Stojanović ovdje u Prijedoru, a od sada je i Brankova kuća u Hašanima, budući da je opština Krupa na Uni dio matičnog područja koje Muzej Kozare pokriva, zajedno sa gradom Prijedorom i opštinama Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Oštra Luka - pojasnio je Radonjić.

On je podsjetio na to da je Vlada Republike Srpske u aprilu zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da pokrene proceduru da matični Muzej Kozare preuzme upravljanje nad Spomen-kućom Branka Ćopića i da u saradnji sa opštinom Krupa na Uni preduzme aktivnosti da se objekat stavi u upotrebu.

- Do sada smo na matičnom području uglavnom upravljali arheološkim istraživanjima, a sada, evo, imamo nadležnost i nad ovim objektom koji će funkcionisati kao izdvojena organizaciona jedinica, a koji će ostati u vlasništvu opštine Krupa na Uni, kao što je i kuća Stojanovića u vlasništvu grada Prijedora - dodao je Radonjić.

On je istakao da je u pripremi sporazum između Muzeja Kozare i opštine Krupa na Uni kojim bi se preciziralo dalje djelovanje.

- Muzej će preuzeti stručno upravljanje i organizovati sve aktivnosti i manifestacije u promociji lika i djela Branka Ćopića. Radi racionalizacije troškova i uštede struje kuća neće raditi u decembru, januaru i februaru - najavio je Radonjić.

Novi Statut Muzeja Kozare upravni odbor ove matične kuće donio je u julu.